Connect with us

PRAVO

Putinov novi zakon protiv terorista

RUSIJA – Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket protivterorističkih zakona koji predviđaju do 20 godina zatvora ili doživotnu robiju za krivično djelo „međunarodnog terorizma.“

Objavljeno

 


 

Ovaj zakon se odnosi na terorističke napade izvan granica Rusije kojima se ugrožava život građana Rusije i „miran suživot“ zemalja i naroda, kao i za pretnju takvim napadima.

Prema novom zakonu, onaj ko se bavi finansiranjem ekstremističkih i terorističkih aktivnosti biće osuđen na do deset godina zatvora i novčanu kaznu, dok će onaj ko poziva na izvršenje terorističkog napada ili ga javno opravdava, biti kažnjen novčano u iznosu do milion rubalja ili zatvorskom kaznom od 5 do 7 godina, prenosi Sputnjik.

Osim toga, u krivični zakonik se dodaje član „prećutkivanje, odnosno nesaopštavanje nadležnim organima o planiranom zločinu“, što se takođe odnosi na terorizam i ne može biti primjenjen na djecu, roditelje ili supružnika osumnjičenog.

Takođe, starosna granica krivične odgovornosti za terorizam spuštena je na 14 godina.

Zakon obavezuje mobilne operatere da čuvaju podatke o razgovorima i prepisku korisnika. Metapodaci, odnosno podaci koji ne otkrivaju sadržaj komunikacije, čuvaće se do tri godine, a sadržaj poziva i prepiske šest mjeseci.

Reklama

To će važiti za servere isključivo na teritoriji Rusije. Ranije je taj rok iznosio 12 sati. Osim toga, na zahtjev Federalne službe bezbjednosti, internet provajderi moraju da predaju specijalnim službama ključeve za dešifrovanje elektronskih pisama, navodi Sputnjik.

Nacrt zakona se svojevremeno našao na meti kritike. Protivnici tog paketa smatraju da će se poslije njegovog usvajanja za 20 do 30 odsto povećati cijena usluga mobilnih operatera, jer je njima potrebna nova oprema za čuvanje podataka.

Govorilo se i o „velikom bratu“, odnosno o praćenju stanovništva, navodi Sputnjik.

Imajući u vidu negativne efekte, predsjednik Rusije je naredio Vladi da smanji rizike za operatere. Osim toga, kako je danas pojasnio njegov portparol Dmitrij Peskov, Vlada će veoma rigorozno nadgledati proces implementacije tog zakona i donjeće odgovarajuće mjere ako to bude neophodno.

Izvvort:Tanjug

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu