Connect with us

PRAVO

Zakon za ravnopravnost pogrebnika

SRBIJA  – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je Komisija za zaštitu konkurencije dala saglasnost na nacrt izmjena Zakona o komunalnim djelatnostima, napominjući da je izmenjen dio koji obuhvata djelatnosti pogrebnih usluga i da je obezbjeđena ravnopravnost privatnih i javnih preduzeća na tržištu.

Objavljeno

 


 

U mišljenju Komisije navodi se i da je predlagač zakona, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, „prihvatio primjedbe i prijedloge“ koje su se odnosile na ranije planirane odredbe kojim bi Privredna komora Srbije utvrđivala ispunjenost uslova za obavljanje komunalnih djelatnosti.

Novim predlogom ovaj posao biće povjeren međuresornoj radnoj grupi.

U aktuelnom nacrtu izmena Zakona o komunalnim delatnostima, izmjenjen je dio koji obuhvata djelatnosti pogrebnih usluga i obezbjeđena je ravnopravnost i privatnih i javnih preduzeća koja se na tržištu bave ovom djelatnošću.

Tako je ova oblast podjeljena na upravljanje grobljima i pogrebna djelatnost.

Sva privatna i javna preduzeća moći će da se bave ovim poslovima po ispunjavanju jasno definisanih uslova koja će biti propisana zakonom i podzakonskim aktima.

Reklama

Novina ovih izmjena zakona je i upravljanje i održavanje groblja za kućne ljubimce, čime će takođe moći da se bave svi koji ispune propisane uslove.

Izmjene zakona podržali su predstavnici privatnih pogrebnika, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da se sada očekuje da izmjene zakona usvoji nova Vlada Srbije, a potom i parlament.

Izvor: Večernje novosti

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu