Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Bakini recepti porodica Sabljić iz Drvara ulaznica za evropsko tržište

Objavljeno

 


Budi zdrav ko dren

DRVAR – Pod sloganom “Budi zdrav ko dren” Jovanka Sabljić na porodičnom imanju u Drvaru proizvodi razne delikatese od drenjina, koje polako, ali sigurno, nalaze svoj put ka domaćim i inostranim potrošačima.

Jovanka i njena porodica počeli su da prave proizvode od drenjina po povratku u rodni Drvar 2001. godine. U početku je to bilo za vlastite potrebe i poneko sajamsko učešće, da bi kasnije sve preraslo u prilično ozbiljan posao.

U domu ove porodice danas se na tradicionalan način prave rakija drenja, liker, kuvani i mućeni pekmez, kompot, sušene drenjine i bistri sok od drenjina.

– Izabrana sirovina i način pripreme ih čini posebnim i kvalitetnim. Ručno pasiranje drenjina čije je stablo staro više stotina godina daje najfiniju teksturu pekmeza – istakla je Jovanka za “Glas Srpske” i dodala da su tokom prošle godine, koja je za ovu porodicu bila i poslovno najuspješnija, preradili više od sedam tona drenjina.

Kako je objasnila, svi proizvodi nastali pod okriljem brenda “Budi zdrav ko dren” prave se po tradicionalnim recepturama, bez dodavanja bilo kakvih aditiva i konzervanasa.

Odskora ova porodica u svojoj ponudi ima i prirodne sokove pravljene na principu pare, bez dodavanja vode i šećera ili zamjenskih sladila.

Reklama

– Radimo po receptima naših baka, a osim od drenjina pravimo i sokove od domaćih jabuka, aronije sa naših plantaža, jagoda i grožđa iz prvog vinograda u Drvaru – kaže Jovanka.

Potražnja za ovim proizvodima svakim danom je sve veća, pa porodica Sabljić planira da angažuje i lokalno stanovništvo u ovoj proizvodnji. Broj lokalnih proizvođača iz dana u dan raste, pa se tako nedavno Jovanki pridružila i porodica Runić iz Drvara, koja se počela baviti preradom divljih drenjina, domaćih krušaka i jabuka.

Jovanka pojašnjava da je od samog početka imala samo jedan cilj – da proširi brend i van granica BiH, u čemu je, zahvaljujući svojoj upornosti i uspjela.

– U Evropi su drenjine prepoznate kao nešto novo i nesvakidašnje, kao nešto autohtono i posebno, a naši proizvodi kao jedinstveni – navela je Jovanka i naglasila da su njenu poslovnu ideju prepoznali i u Evropskoj komisiji, koja je kroz jedan od svojih projekata pomogla ovoj porodici. Tom prilikom porodica Sabljić dobila je 12.000 evra za unapređenje i proširenje svoje proizvodnje.

– U narednom periodu planiramo implementaciju još jednog projekta, a koji bi trebalo da nam pomogne da naši proizvodi lakše nađu svoj put ka evropskom tržištu – istakla je ova mlada Drvarčanka, izražavajući nadu da će značaj organske proizvodnje drenjina i njihove prerade prepoznati i nadležni u BiH.

 

Reklama

Izvor: Glas Srpske

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu