Connect with us

PRAVO

Texas dopušta nošenje oružja na sveučilištima

SAD – Na snagu je stupio novi zakon kojim je studentima u američkoj saveznoj državi Teksas dopušteno nositi oružje na kampusima javnih sveučilišta. Kontroverzni zakon je donesen prošle godine, a na snagu je stupio u ponedjeljak. Obuhvaća studente koji su navršili 21 godinu i imaju dozvole za nošenje oružja.

Objavljeno

 


 

Ulazak s oružjem i dalje neće biti dopušten u neke sveučilišne objekte, poput sportskih dvorana i kemijskih labaratorija. Privatni fakulteti i dvogodišnje više škole trenutno su izuzeti od ovog zakona, ali od iduće godine će i njihovi studenti na kampuse smjeti dolaziti naoružani. Zakon je na snagu stupio baš na 50. godišnjicu jednog od najgorih masakra na američkim sveučilištima. Charle Withman, 25-godišnji student inžinjerstva, 1. kolovoza 1966. godine je na sveučilištu u Austinu ubio 16 svojih kolega.

Masakri na sveučilištima

Sveučilišni kampusi su bili poprišta nekih od pucnjava s najvećim brojem žrtava u američkoj povijesti. Student je na sveučilištu Virginia Tech 2007. godine ubio 33 ljudi, i ranio još 27. Iduće je godine bivši student sveučilišta Northern Illinois naoružan ušao u predavaonicu i tamo ubio 6 ljudi prije nego što je presudio sam sebi.

Izvor: Hayat.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu