Connect with us

PRAVO

Ministarstvo i Sindikat usaglašavaju Posebni kolektivni ugovor

BANJA LUKA – ​Ministarstvo prosvjete i kulture ne osporava pravo zaposlenima u oblasti prosvjete i kulture na naknade u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture i Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave- navodi se u saopštenju ovog Ministartva. 

Objavljeno

 


Predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS pozvali su Ministarstvo prosvjete i kulture RS da što hitnije bude potpisan posebni kolektivni ugovor ujednačen za sve budžetske korisnike. 

– Insistiramo da se odredbe posebnih kolektivnih ugovora za budžetske korisnike ujednače, jer smo imali velike razlike u određenim davanjima – rekao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić.

U saopštenju Ministartva se ističe da s obzirom da je ranije potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti prosvjete i kulture prestao da važi, a da se visina naknada propisanih Zakonom o platama utvrđuje kolektivnim ugovorom, Ministarstvo prosvjete i kulture uputilo je svim obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture instrukciju o načinu isplate naknada propisanih Zakonom o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske.

– Podsjećamo da su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture održali više sastanaka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, na kojima su usaglašavani stavovi u vezi sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture – ističu u Ministartvu.

U ministarstvu smatraju da je većina pitanja usaglašena i da preostaje još da se usaglasi visina pojedinih naknada, pa su oni uvjereni da će uskoro biti potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

B. V.

Reklama

Privrednik.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu