Connect with us

PRAVO

Novi zakon o integracijama: Austrijski političari pozivaju na zabranu burke koja “nije vjerski simbol nego protudruštveni simbol“

AUSTRIJA – Austrijski konzervativni političari pozvali su u četvrtak na zabranu burke, kazavši da one onemogućavaju ženama da se uklope u austrijsko društvo.

Objavljeno

 


 

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz iz Narodne stranke koja namjerava donijeti novi zakon o integracijama sljedeće godine rekao je da su vjerski simboli poput burke pitanje o kojem se treba raspraviti.

»Potpuno prekrivanje tijela spriječava integraciju«, rekao je Kurz za ORF, dodajući da burka »nije vjerski simbol nego protudruštveni simbol«.

U Austriji islam je druga najraširenija vjeroispovijest, koju prakticira 7 posto populacije ili oko 600.000 ljudi, podaci su islamske zajednice.
Čelnik krajnje desne stranke FPOe rekao je da je krajnje vrijeme da se burka zabrani.

»Želimo u našem društvu gledati ljudima u lice«, rekao je u četvrtak Heinz-Christian Strache.

Ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka kaže da ne očekuje potpunu zabranu koja bi, po njemu, bila problematična u smislu ustavnog zakona. Međutim, kaže kako može zamisliti da burka bude zabranjena kada se vozi auto, prelazi granica ili na prosvjedima.

Reklama

Izvor: Hina

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu