Connect with us

PRAVO

Na snagu stupila EU direktiva o ravnoteži radnog i privatnog života

Objavljeno

 


porodiljsko tataibeba

Direktiva Evropske unije o ravnoteži radnog i privatnog života koja je stupila na snagu u četvrtak ima za cilj povećati sudjelovanje žena na tržištu rada i iskorištavanje roditeljskog dopusta i fleksibilnog radnog odnosa.

Novim aktom također se pružaju mogućnost radnicima da dobiju dopust za brigu o rođacima kojima je potrebna podrška.

Zakonodavstvo znači da će roditelji i njegovatelji moći bolje uskladiti svoj profesionalni i privatni život, dok je jedan od ciljeva i to da će tvrtke imati koristi od motiviranijih radnika.

Direktiva je odgovor Evrope na činjenicu da su žene u Evropskoj uniji i dalje slabo zastupljene na tržištu rada i u upravljanju. Procjenjuje se da ekonomski gubitak Evrope zbog razlike u rodnoj zaposlenosti iznosi oko 370 milijardi eura godišnje.

Očekuje se da će nova Direktiva pomoći roditeljima koji rade i njegovateljima ne obavezujući ih da odlučuju između porodičnog života i profesionalne karijere. Postavlja nove ili više minimalne standarde kako bi se postigla veća konvergencija između država članica EU-a, očuvanjem i proširivanjem postojećih prava.

Glavni elementi direktive

Reklama

očinski dopust – očevi ili drugi roditelji moći će iskoristiti najmanje 10 radnih dana odmora oko vremena rođenja djeteta koje je plaćeno na nivou jednakom onom koji je trenutno određen na nivou EU-a za porodiljski dopust. Pravo na očinski dopust neće biti predmet prethodne usluge. Međutim, plaćanje očinstva dopušta se pod uvjetom prethodnog šestomjesečnog zahtjeva. Države članice s izdašnijim sistemima roditeljskog dopusta moći će se pridržavati svojih trenutnih nacionalnih aranžmana

roditeljski dopust – pojedinačno pravo na 4 mjeseca roditeljskog dopusta, s kojeg su dva mjeseca neprenosivi između roditelja i plaćaju se. Države članice će odrediti nivo plaćanja i dobnu granicu djeteta

dopust njegovatelja – novi je koncept na nivou EU-a za radnike koji skrbe za rođake kojima je potrebna skrb ili podrška zbog ozbiljnih medicinskih razloga. Negovatelji će moći polagati pravo na 5 radnih dana u godini. Države članice mogu koristiti različito referentno razdoblje, dodijeliti dopust za svaki slučaj i mogu uvesti dodatne uvjete za ostvarivanje ovog prava

fleksibilni radni aranžmani – pravo roditelja da zatraže te aranžmane prošireno je i na radnike koji brinu o njima.

 

Izvor: Indikator.ba

Reklama

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu