Connect with us

PRAVO

Crna Gora usvojila prijedlog izmjena i dopuna zakona o švajcarcima

PODGORICA – Oko 500 crnogorskih građana koji su bili „zarobljeni“ ugovornim kreditima sa Hipo Alpe-Adrija bankom (Adiko banka) odahnuli su u ponedjeljak nakon saznanja da je parlament usvojio predlog izmena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre.

Objavljeno

 


Poslanici su juče prihvatili dva amandmana DPS-a kojima se precizira da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac, dok se zatezna kamata neće naplaćivati. Prema tome, sada da će svi građani koji imaju kredite kod faktoring kompanije Heta ili su ih otplatili prije vremena moći da konvertuju svoje kredite po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje.

Međutim, poslanici nisu izglasali amandman da se Heta tretira isto kao banka.

– Ako DOO ima pravo da naplaćuje kamatu, onda obavlja bankarske poslove. Heta je s popustom otkupila kredite i već zaradila. Nagrađivati Hetu sa 8,2 odsto kamate je zaista neprihvatljivo – kazao je Nebojša Medojević iz DF-a.

Potpredsjednik parlamenta Milutin Simović (DPS) kazao je da ta partija odustaje od tog amandmana, nakon čega su poslanici (njih 78) jednoglasno usvojili zakon.

ZAHVALNOST

Povodom usvojenog zakona oglasio se predstavnik klijenata Dragan Senić.

– Drago mi je što je izglasan zakon u interesu građana Crne Gore i to jednoglasno. Isti takav je i Hrvatski sabor usvojio jednoglasno. Zahvalio bih svim poslanicima što su našli kompromis – rekao je zadovoljni Senić.

Reklama

Izvor: Večernje novosti

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu