Connect with us

PRAVO

Zakon o konverziji “švajcaraca” ili aranžman s MMF-om?!

SARAJEVO – Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je jučer kredit za BiH u iznosu od milijardu i 97  miliona KM, a iz ove institucije navode da će BiH već 9. septembra dobiti 154 miliona KM. Nije jasno na koji način će biti moguće ispoštovati sve zahtjeve MMF-a, budući da se BiH u Pismu namjere MMF-u obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih radnji koje ugrožavaju finansijsku stabilnost, uključujući i nametanje obaveze konverzije bilo kakvih zajmova u stranoj valuti u domaću valutu.

Objavljeno

 


Kredit koji je juče odobren namijenjen je za, kažu, jačanje bh. ekonomije i održavanje makroekonomske stabilnosti.

Nakon što je saopštena ova odluka, zamjenik direktora MMF-a i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Odbora Tao Zhang izjavio je da je bh. ekonomija bila na dobrom putu u proteklim godinama sa rastom od 3,2 posto u 2015. godini, ali da prihodi još uvijek nisu na nivou drugih evropskih zemalja.

Zhang upozorava da je nezaspolenost u BiH još uvijek na visokom nivou, pogotovo među mladima.

Dom naroda Parlamenta FBiH razmatrat će 15. septembra Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja FBiH po proširenom aranžmanu sa MMF-om

“Bosnu i Hercegovinu još uvijek čekaju veliki izazovi jer se moraju poboljšati fiskalna politika i poslovna klima, a treba zaštiti finasijski sektor“, istakao je Zhang.

Dodaje da BiH mora nastaviti provoditi reformsku agendu te da su potrebne investicije u infrastrukturu kako bi se otvorila nova radna mjesta. Zhang je pozdravio nastojanja vlasti da smanje broj zaposlenih u javnom sektoru.

“Vlasti rade na izradi regulativa za finansijski sektor radi njegovog očuvanja, ali od ključne je važnosti pratiti ranjivost pojedinih banaka u čemu regulatorne agencije moraju ostvariti punu saradnju“, naglasio je Zhang.

Dom naroda Parlamenta FBiH razmatrat će 15. septembra Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja FBiH po proširenom aranžmanu sa MMF-om.

Reklama

Za sada nije jasno na koji način će biti moguće ispoštovati sve zahtjeve MMF-a, budući da se BiH u Pismu namjere MMF-u obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih radnji koje ugrožavaju finansijsku stabilnost, uključujući i nametanje obaveze konverzije bilo kakvih zajmova u stranoj valuti u domaću valutu.

Međutim, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je u aprilu ove godine usvojio Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Ako bi zakon stupio na snagu, to bi značilo da bi banke morale za korisnike kredita u švicarskim francima u FBiH napraviti anekse ugovora i kredite prebaciti u konvertibilne marke.

Izvor: fokus.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu