Connect with us

PRIVREDA

Organska hrana je velika marketinška priča, nema razlike u kvalitetu

Objavljeno

 


voće povrće privreda uvoz

Rezultati ispitivanja hemijskog sastava istog povrća sa beogradskih pijaca gajenog na organski i na klasičan način pokazali su da razlike u kvalitetu nema.

Kupovina znatno skuplje organske hrane praktično je – bacanje para.

Organska proizvodnja je velika marketinška priča, kaže za Sputnjik dr Jagoda Jorga.

Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta uradio je ispitivanje hemijskog sastava 11 vrsta povrća i šampinjona sa tri beogradske pijace, one sa organskom hranom, i dvije zelene tržnice. Analiza je pokazala da povrće gajeno na organski način nije boljeg kvaliteta u pogledu nutritivno značajnih elemenata od onih dobijenih konvencionalnom proizvodnjom.

Organska hrana skuplja, a nije kvalitetnija

Profesorka sa Instituta Jelena Popović Đorđević kaže da su rezultati ukazali na to da se proizvodi sa organske pijace nisu mnogo razlikovali po ispitivanim parametrima, osim što su imali više kalijuma.

Reklama

Analiziran je 21 esencijalni, toksični i potencijalno toksični element u uzorcima 12 namirnica sa tri pijace i najvažnije je da većina toksičnih elemenata uopšte nije detektovana u povrću i šampinjonima. Prema pravilniku koji važi u našoj zemlji, prisustvo olova i kadmijuma bilo je ispod nivoa maksimalno dozvoljenih koncentracija, precizirala je Jelena Popović Đorđević.

Poznata ljekarka Jagoda Jorga koja je supspecijalista za ishranu kaže da je nisu iznenadili ovakvi rezultati istraživanja.

„Priča o čistoj organskoj proizvodnji je jako pogrešno tumačena. Apsolutno je netačno da se u organskoj proizvodnji ne koristi ništa od raznih hemijskih sredstava. Postoji spisak dozvoljenih i mera i sredstava. Taj zakon sam detaljno čitala, pravili su ga odlični stručnjaci iz Novog Sada i on ne predviđa da to bude, što bi se reklo, sterilna hrana“, napominje sagovornica Sputnjika.

Hemija je svuda, bitna je kontrola

Ona napominje da kontrole agrotehničkih mjera u svijetu, odnosno u zemljama u kojima se primjenjuju, odavno podrazumijevaju kontrolu svih herbicida i pesticida koji su u ograničenom obimu neophodni za gajenje zdravih poljoprivrednih proizvoda.

„Organska proizvodnja je velika marketinška priča, a nije velika stručna priča. Nikada nijednim preporukama na svetu niko nije napisao da ljudi, da bi se hranili kako treba, treba da koriste isključivo organski gajene proizvode“, kategorična je Jagoda Jorga.

Reklama

Ona zato smatra da je jako dobro da se objavljuju takvi podaci, da je red da se ljudi upoznaju sa tim, pa neka se opredeljuju na osnovu njih. Pri tome je, kako kaže, jako važno da ozbiljna država, kako bi zaštitila zdravlje ljudi, stalno kontroliše kvalitet sve hrane koja postoji na tržištu, bila ona organska ili klasično uzgajana.

Prema ocjeni Jagode Jorge, od hemijskih materija kojima se biljke tretiraju mnogo je veći problem prekomjerni unos čak i onog što je jako kvalitetno, a posebno šećera, masnoća i soli.

„To je ono što odslikava problem ishrane savremenog čoveka, a to je prekomjerni unos različitih stvari i naravno imamo problem prekomernog unosa hrane lošeg kvaliteta. Ne u smislu hemijske zagađenosti, nego u smislu siromašnog nutritivnog sastava, kakva je, na primer, većina grickalica“, kaže sagovornica Sputnjika.

Takvim proizvodima lošeg nutritivnog sastava i niske cijene, a dobrog ukusa, da li zbog toga što je začinjeno, ljuto, slano, pikantno ili slatko, podstiče se njihovo prekomjerno unošenje sa idejom — prodati što više. Zato Jorga napominje da je, kada je hrana u pitanju, veći problem u prerađivačkoj sferi, nego u primarnoj proizvodnji.

I u svijetu isti zaključak

Analiza Poljoprivrednog fakulteta praktično je samo potvrdila ono do čega su došli istraživači sa američkog Stanford univerziteta, koji su još 2012. godine zaključili da nema značajne razlike između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili uticaja na zdravlje.

Reklama

Prije Stanforda takve rezultate je dobila i britanska Agencije za standard hrane.

„Neki vjeruju da je organska hrana uvijek zdravija i hranljivija. Bili smo pomalo iznenađeni kada smo uvidjeli da to nije tako. Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane, ako ste odrasla osoba i donosite odluke o hrani isključivo na osnovu efekata po zdravlje“, rekla je jedna od autorki istraživanja urađenog još prije deset godina, doktorka Kristal Smit Spangler.

 

Nezavisne

Nastavite čitati

PRIVREDA

Čapljinski preduzetnici traže coworking prostor po uzoru na Trebinje i Mostar

Objavljeno

 

Od

Čapljina, kao i mnogi manji gradovi, još uvijek nema coworking prostor koji bi privukao digitalne nomade, samostalne profesionalce i sve one kojima je potreban radni prostor s kvalitetnim uvjetima.

Inicijative poput coworking prostora, iako prisutne u većim gradovima, i dalje su rijetke u manjim sredinama poput Čapljine, koja ima potencijal za privlačenje nove generacije radnika, ali nedostaju potrebna ulaganja i podrška.

Jedan od rijetkih primjera coworking prostora u Hercegovini jest CodeHub Mostar, koji je pokrenuo Intera Tehnološki Park s ciljem stvaranja profesionalnog okruženja za rad, povezivanje i usavršavanje.

Ovaj coworking prostor pokazao se uspješnim i privlačnim za freelance stručnjake, poduzetnike te digitalne nomade, a ponudio je sve što jedan moderan radni prostor mora imati – brz internet, kvalitetne radne stolove, ugodnu radnu atmosferu i priliku za umrežavanje, piše Čapljinski portal.

Benefiti coworking prostora

Coworking prostori poput CodeHuba nude brojne prednosti koje bi mogle unaprijediti poslovnu klimu u manjim gradovima kao što je Čapljina.

Prvo, oni pružaju brz internet i tehnološki opremljen prostor, što je ključan preduvjet za suvremeni način rada.

Reklama

U coworking prostoru, radnici su okruženi sličnim profesionalcima, što potiče produktivnost i radnu atmosferu koju je teško postići u kućnom okruženju.

Dodatna prednost coworkinga je umrežavanje i stvaranje novih poslovnih veza. Rad u zajedničkom prostoru omogućava razmjenu ideja, kontakata i suradnji, čime coworking prostor postaje inkubator novih poslovnih inicijativa.

Također, prisutnost digitalnih nomada u coworking prostorima doprinosi raznolikosti i širenju znanja, što obogaćuje lokalnu zajednicu i otvara vrata novim projektima.

Potencijal za Čapljinu

Unatoč rastućoj popularnosti coworking prostora, manji gradovi poput Čapljine ostaju zapostavljeni, iako bi upravo takvi prostori mogli privući novu generaciju radnika koji ne ovise o stalnom mjestu boravka.

Coworking prostor u Čapljini ne samo da bi obogatio lokalnu poslovnu scenu, već bi stvorio preduvjete za rast zajednice digitalnih nomada, poduzetnika i kreativaca.

Primjer mostarskog CodeHuba pokazuje da coworking prostori mogu uspješno djelovati i u regijama koje nisu urbani centri, ali zahtijeva podršku i ulaganja koja će omogućiti dugoročnu održivost ovakvih inicijativa.

Reklama

Ulaganje u coworking prostor u Čapljini moglo bi postati ključan korak prema stvaranju napredne poslovne klime, privlačenju novih profesionalaca te razvoja poslovnih veza koje bi mogle potaknuti nove projekte i lokalnu ekonomiju.

Nastavite čitati

PRIVREDA

VIDEO / Jedan dan u Lasti – kako se proizvode najukusniji keksi?

Objavljeno

 

Od

Tvornica keksa i vafla “Lasta“ Čapljina pokrenula je ponovno proizvodnju nakon što ju je preuzeo privrednik Petar Čorluka, vlasnik Violete.

Tvornica radi “punom parom“ i proizvodi kekse koji su zauzeli police trgovina širom regije.

Lasta je zaposlila i veliki broj radnika, što je veliki plus za lokalnu privredu.

Kako se proizvode keksi i kako izgleda jedan dan u Lasti, pogledajte u video prilogu.

Nastavite čitati

PRIVREDA

„Invictus“ otpušta radnike

Objavljeno

 

Od

 Kompanija „Invictus Technology Group” iz Banjaluke, osnovana nakon što je “Infinity International Group” dospjela na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država najavila je drastične poteze i otpuštanje “značajnog broja radnika”.

Oni tvrde da je odluka donesena nakon što su se “suočili sa brojnim nezakonitim postupcima onih koji bi u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini trebali da osiguraju prava zagarantovana zakonima”.

Kažu da su ambiciozno zaposlili 170 ljudi nakon što su ugasili “Infinity” koji bi nastavili poslovanje koje su do tada vodili u okviru nekoliko kompanija koje su se 18. juna i ranije našle pod sankcijama.

Tvrde da su prvobitno mislili da im banke neće praviti probleme i da će im otvoriti račune, ali da je podrška izostala.

“Bez obzira što se prvobitno činilo da ćemo kod banaka bez većih problema otvoriti račune, te završiti i sve druge neophodne aktivnosti kod drugih relevantnih institucija, ipak smo naišli na ozbiljne prepreke koje nas sprečavaju da ostvarimo započeti plan. Podrška je izostala, prije svega, od banaka koje nisu bile spremne da postupe po zakonu. Nakon ogromnog pritiska Ambasade SAD u Sarajevu, a u strahu od narednih poteza američke administracije i novih sankcija, banke su ignorisale naša nastojanja da kao nova kompanija dobijemo polazne elemente neophodne za normalno poslovanje. Zbog ovakvog nerazumijevanja teško možemo da održimo finansijsku stabilnost što iz dana u dan dodatno usložnjava čitavu situaciju”, saopštili su iz “Invictusa”.

Objašnjavaju da su početkom ovog mjeseca kao novi poslovni subjekt optimistično počeli sa radom i potpisali ugovore sa više od 170 zaposlenih. Sud je uredno izvršio registraciju nove kompanije, ali su sada došli u situaciju da moraju preduzeti neželjene poteze. Za sve krive Ambasadu SAD-a u BiH, iako im je sankcije prethodno uvelo američko Ministarstvo finansija.

Reklama

“Garantujemo da će svi zaposleni dobiti svoja zarađena primanja uz poštovanje ugovorom o radu i zakonom predviđenih mehanizama za djelovanje u ovakvim i sličnim situacijama. Želimo da naglasimo da se zbog postupaka Ambasade SAD na najbrutalniji način radnicima uskraćuje pravo na rad i osiguranje gole egzistencije iako za to nema bilo kakvog pravnog osnova. Baš zbog toga pozivamo sve nadležne institucije da što prije pronađu adekvatno rješenje kako ni jedna druga domaća kompanija u budućnosti ne bi bila izložena nezabilježenoj diskriminaciji”, saopšteno je iz “Invictusa”.

Kažu i da su sada izloženi potezima koji nemaju bilo kakve veze sa normalnim poslovanjem i poštovanjem zakonskih normi, a da ih relevantne institucije kao savjesnog poslovnog subjekta nisu u stanju zaštiti, zbog čega moraju priznati da je teško pronaći adekvatniji odgovor koji ne bi uključivao ozbiljnije rezove u samoj kompaniji.

Podsjetimo, 18. juna ove godine američka Kancelarija za kontrolu imovine stranaca OFAC uvela je sankcije nizu kompanija koje “čine mrežu podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku”, a “Infinity International” se našao među njima, skupa sa firmama “Infinity Media”, “Prointer ITSS”, “Sirius 2010”, “Kaldera”, “K-2 Audio” u čijem je vlasništvu Alternativna televizija, “Una World” u čijem je vlasništvu bila “Una TV”.

Iz “Infinity-ja” su tada saopštili da će bez posla ostati oko 800 ljudi, a spas su potražili u registrovanju novih kompanija i promjenama vlasničke strukture, pretvarajućći dotatašnje rukovodioce u vlasnike.

„Invictus“ su prije mjesec dana osnovali menadžeri „Prointera“ i „Siriusa”.

CAPITAL.BA

Reklama
Nastavite čitati

U trendu