Connect with us

PRAVO

Porodice žrtava 11. septembra mogu da tuže Saudijsku Arabiju

SAD – Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je juče zakon kojim se porodicama žrtava napada od 11. septembra omogućava da tuže Saudijsku Arabiju zbog odštete, uprkos prijetnji Bijele kuće da će staviti veto na tu mjeru.

Objavljeno

 


Zakon je usvojen samo dva dana nakon 15-godišnjice terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, u kojima je život izgubilo gotovo 3.000 ljudi.

Senat je u maju jednoglasno usvojio „Akt o pravnim mjerama protiv sponzora terorizma“ (JASTA), prenosi Rojters.

Protivnici tih mjera tvrde da bi to moglo dovesti do zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom kao i do uzvratnim mjera na čijoj meti bi se našli američki državljani ili kompanije u drugim zemljama.

Ranije danas, predsjednik Barak Obama je najavio da će staviti veto na takve mjere, saopštila je Bjela kuća.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu