Connect with us

PRAVO

Srbiji neophodan zakon o pravima djeteta

BEOGRAD – Djeca romske nacionalnosti i djeca s invaliditetom najizloženija su diskriminaciji, uglavnom u obrazovanju i vaspitanju. Donošenje posebnog zakona o pravima djeteta i uspostavljanje institucije dječjeg zaštitnika samo su neke od preporuka učesnika Međunarodne konferencije o pravima djeteta.

Objavljeno

 


Pred početak školske godine, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti reagovala je u slučajevima ugrožavanja prava romske djece u jednoj predškolskoj ustanovi u Srbiji i zemunskoj osnovnoj školi. Kaže da su takvi slučajevi danas sporadični, ali tvrdi da i dalje postoje otpori inkluzivnom obrazovanju, posebno što nema dovoljno usluga podrške.

„Uglavnom su to usluge pedagoških asistenata, ličnih pratilaca ili nedostatak usluge plaćanja prevoza od kuće do škole, za djecu koja na to imaju pravo“, navodi Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti.

U težem položaju od ostalih su djeca s intelektualnim poteškoćama, kažu upućeni čak i u odnosu na druge osobe s invaliditetom.

„Lišavanje poslovne sposobnosti automatski, zaista, već decenijama traje i to je ostalo kao jedna od ključnih zakonskih odredbi koje bi trebalo uskladiti sa članom 12 konvencije UN“, objašnjava članica Savjeta za prava djeteta Svetlana Vlahović.

Bolji i kvalitetniji pristup diskriminisane djece pravdi, zahtjeva usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Nevena Vučković Šahović ističe da zakon o pravima djeteta još nije u parlamentu, iako postoji nacrt koji je prošao dvije javne rasprave i procjenu Savjeta Evrope, navodeći da taj akt od 2011. godine stoji u fioci.

„Prije tri godine usvojen je protokol koji daje pravo djeci da se žale komitetu UN za prava djeteta. Komitet pritužbe detaljno ispituje i daje svoj sud da li je u konkretnom slučaju poštovana konvencija. Sedamnaest zemalja je usvojilo taj protokol, među njima su i tri evropske – Njemačka, Albanija i Crna Gora. Voljeli bismo da ga i Srbija usvoji“, objašnjava Nuola Mol, zaštitnik prava djeteta u međunarodnom pravu.

Reklama

Zbog nepostojanja koordinacionog tijela, gde bi se donosile zajedničke odluke o dječjim pravima, bavljenje tim pitanjima trenutno zavisi od dobre volje nezavisnih tijela. Za početak se preporučuje da se ustanovi posebna institucija zaštitnika prava djeteta.

Izvor: RTS

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu