Connect with us

PRAVO

Savjet Evrope: Srbija da hitno usvoji zakon o nestalim bebama

SRBIJA – Komitet ministara Savjeta Evrope danas je ponovo pozvao Srbiju da bez odlaganja izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prva u slučaju nestalih beba i usvoji zakon koji će regulisati to pitanje

Objavljeno

 


„Snažno pozivamo vlasti u Srbiji da pojačaju napore kako bi se što hitnije usvojio predloženi nacrt zakona“, navodi se u odluci Savjeta Evrope.

Savjet Evrope zahtjeva od Srbije da, u saradnji sa Sekretarijatom, omogući da zakon obuhvati i pitanja nadležnosti sudova i posebne policijske jedinice koja će se baviti ovim slučajevima, kao i dostupnosti medicinske dokumentacije, u skladu sa zahtjevima roditelja nestalih beba i predstavnika civilnog društva.

Komitet ministara SE razmatraće ponovo u decembru izvršenje presude Zorica Jovanović protiv Srbije u slučaju neusvajanja zakona.

Predstavnici 47 zemalja članica SE razmatrali su u martu kašnjenje Srbije u izvršenju presude „Zorica Jovanović protiv Srbije“ o bebama koje su navodno nestale iz srpskih porodilišta. Tada je konstatovano da su vlasti u Beogradu postigle određeni napredak, ali da je izostalo usvajanje pravne regulative i mehanizama za izvršenje presude.

Srbija je krajem avgusta obavjestila SE o postupcima koje preduzima u slučaju nestalih beba,uključujući i usvajanje posebnog zakona o nestalim bebama.

Dostavljenim akcionim planom međutim nije precizirano kada bi zakon mogao biti usvojen.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Z. Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbjedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji prije više od 30 godina. Isti model primjenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji.

Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Reklama

Izvor: Večernje novosti

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu