Connect with us

SEMINARI I OBUKE

Jedinstvena stručna akreditovana edukacija za rukovodioce FUK-a

NEUM – SEVOI grupa d.o.o. Sarajevo poziva da učestvujete na jednodnevnom seminaru ili trodnevnoj edukaciji, koji su namijenjeni svim rukovodiocima ministarstava, gradova, općina, javnih preduzeća i javnih ustanova kao i rukovodiocima finansijskih odjeljenja/službi.

Objavljeno

 


Odredbe ovog Zakona primjenjuju se na korisnike javnih sredstava prvog i drugog nivoa budžeta Federacije, kantone, gradove, opštine i vanbudžetskih fondova i na pravna lica u kojima Federacija iIi kanton imaju većinski vlasnički udjel.

JEDINSTVENA STRUČNA AKREDITOVANA EDUKACIJA ZA RUKOVODIOCA FINANSIJSKOG UPRAVLJANJA I KONTROLE – FUK

Cilj i namjena edukacije

Svaki korisnik javnih sredstava dužan je da implementira sistem finansijskog upravljanja i kontrole i imenuju Rukovodioca finansijskog upravljanja i kontrole. Finansijsko upravljanje i kontrola – FUK je sveobuhvatan sistem internih kontrola koji uspostavljaju i za koji su odgovorni Rukovodioci korisnika budžetskih/proračunskih sredstava.

Edukacija za Rukovodioca FUK-a će Vam omogućiti implementaciju sistema kroz određene procesne faze. Vaše sposobnosti će biti usmjerene, između ostalog i na, praćenje i ocjenjivanje cjelokupnog sistema interne kontrole, izradu procesne orijentacije organizacije, registra rizika i procjenjivanje rizika, koordinaciju razvoja i implementacije programa interne kontrole, izvještavanje prema zahtjevima internih i eksternih korisnika, vođenje radne grupe, ocjenjivanje planova za procjenu rizika i preglede interne kontrole ili njihovo pospješivanje.

Program edukacije

Edukacija je podjeljena u 4 modula:

Reklama

I MODUL
Zakonska regulativa

Zakon o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru Federacije BiH objavljen je u Službenim novinama FBiH broj 38/2016.

Definisanje – koja imenovanja su potrebna prije nego što se krene u samu proceduru implementacije FUK-a, definisanje politike kroz koju se doprinosi ostvarenju ciljeva

Pregled upitnika o samoocjenjivanju
Procesna orijentacija, način popisa procedura Uloga interne revizije

II MODUL

Procesna orijentacija – koju podjelu je potrebno napraviti u odnosu na tipove procesa koji postoje

Reklama

Struktura procesa – od kojih elemenata se sastoje procesi, determinisanje broja procedura unutar procesa, utvrđivanje aktivnosti od kojih se sastoji procedura što je preduslov za utvrđivanje rizika i sastavljanje registra rizika.

III MODUL

Upravljanje rizicima – cjelokupan proces koji se sastoji od dokumentovanja, informacije o rizicima, njihovoj vrsti, vjerovatnoći nastanka i procjeni efekta/učinka, uspostavljanju registra rizika, uvođenju sistema izvještavanja o rizicima, imenovanju odgovornih osoba za praćenje rizika, izradi strategija upravljanja rizicima.

Strategija upravljanja rizicima – način izrade ovog dokumenta koji se sastoji od ciljeva procesa upravljanja rizicima i opisivanje procesa upravljanja rizicima

IV MODUL

Zadaci za vježbu koje će polaznici školovanja raditi uz pomoć naših predavača

Reklama

Edukacija će se realizovati interaktivnom PPT prezentacijom, diskusijom i vježbom, u trajanju od tri dana, nakon čega slijedi pismeno polaganje ispita.

Nakon uspješno položenog ispita kandidat će steći uslov za izdavanje certifikata pod nazivom RUKOVODILAC FINANSIJSKOG UPRAVLJANJA I KONTROLE (položen ispit je zahtjev za izdavanje certifikata važećeg u cijeloj EU).

*Materijal je obezbjeđen za sve učesnike

DATUM I MJESTO ODRŽAVANJA:

05.10. – 07.10.2016. – Hotel Adria, NEUM

CIJENA EDUKACIJE

Reklama

1.000,00 KM + PDV Edukacija 250,00 KM + PDV Certifikat

*Cijena smještaja po danu na bazi punog pansiona iznosi 90 KM po osobi.
*Polaznici edukacije koji će biti smješteni u hotelu ADRIA u Neumu se prijavljuju 04.10. u večernjim časovima. Predavanja počinju 05.10.2016. u 09:00h.

SEMINAR: PROGRAMSKO RJEŠENJE ZA USPOSTAVLJANJE SISTEMA FINANSIJSKOG UPRAVLJANJA I KONTROLE – FUK

Učesnici će biti upoznati sa programskim rješenjem za uspostavljanje Sistema finansijskog upravljanja i kontrole-FUK.

Svaki korisnik javnih sredstava dužan je da implementira sistem Finansijskog upravljanja i kontrole – FUK i imenuje Rukovodioca finansijskog upravljanja i kontrole.

Finansijsko upravljanje i kontrola – FUK je sveobuhvatan sistem internih kontrola koji uspostavljaju i za koji su odgovorni Rukovodioci korisnika javnih sredstava, a kojima se, upravljajući rizicima, osigurava razumna sigurnost da će se u ostvarivanju ciljeva budžetska i druga javna sredstva koristiti zakonito, pravilno i etično, ekonomično, efektivno i efikasno u svrhu ostvarenja ciljeva korisnika.

Reklama

DATUM I MJESTO ODRŽAVANJA

12.10.2016. – Hotel Hollywood, Ul. Dr. Mustafe Pintola 23, SARAJEVO Termin: 10:00 – 14:00h

KOTIZACIJA ZA SEMINAR

150,00 KM + PDV

Stručni predavač iz ove oblasti je Dr. Željko Krpan, čije je iskustvo sa preko 700 subjekata u implementaciji ovog sistema, u cijelom regionu što u Republici Hrvatskoj, što u Federaciji Bosne i Hercegovine.

*Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon 033 215 761 i 061 655 043.

Reklama

Molimo Vas da svoj dolazak na seminar ili edukaciju potvrdite tako što ćete popunjenu prijavnicu poslati na e-mail adresu: [email protected] [email protected] ili putem fax-a na broj 033 922 377.

Izvor: Akta.ba

SEMINARI I OBUKE

Prijave za obuku: Naučite pisati projekte

Objavljeno

 

Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku, u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom organizuje 18. marta jednodnevnu obuku o temi pisanje projektnog prijedloga. Obuka će biti održana u prostorijama Gradske razvojne agencije (Josifa Pančića 8), a o tačnom terminu udruženja će biti naknadno obaviještena. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Radionica: Osnove uspješne prodaje

Objavljeno

 

Od

U maloj grupi do maksimalno 24 učesnika saznajte glavne koncepte uspješne prodaje od vodećeg prodajnog eksperta uz praktične tehnike za povećanje prodajnih rezultata. Do sada je na ovoj radionici učestvovalo preko 300 prodavača, menadžera prodaje, key account managera i direktora firmi. (više…)

Nastavite čitati

SEMINARI I OBUKE

GDPR Uredba i Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH

Objavljeno

 

Seminar će se održati 25. juna od 9 do 16 časova u Hotelu Hills Sarajevo Congress & Termal spa Resort. (više…)

Nastavite čitati

U trendu