Dodatnih 5,34 miliona KM za program zapošljavanja boraca, djece poginulih boraca i RVI

0

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske na današnjoj, 20. sjednici, odobrio je isplatu 5,34 miliona KM za realizaciju ovogodišnjeg programa podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida.

Prema odluci Upravnog odbora, time će biti prihvaćene sve validne prijave po ovom programu, odnosno sredstva će biti usmjerena za podršku zapošljavanju i samozapošljavanje za ukupno 1.651 lica.

Na ovaj način, ispunjen je zahtjev Narodne skupštimne Republike Srpske koja je na u martu ove godine usvojila zaključak, kojim se od od Vlade Republike Srpske tražilo da da Akcionim planom zapošljavanja za 2022. godinu obezbjedi sredstva za samozapošljavanje demobilisanih boraca pod istim uslovima kao i prošle godine.

Istovremeno, Upravni odbor odoborio je isplatu 500.000 KM za dodjelu jednokratne novčane pomoći od po 100 KM za socijalno ugrožene borce Odbrambeno- otadžbinskog rata od prve do pete kategorije, a starijih od 60 godina.

Takođe, odobrena je isplata 18.600 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 30 boraca Odbrambeno- otadžbinskog rata, starijih od 65 godina, a koji će, sa uplatom ovih doprinosa, steći zakonske uslove za odlazak u starosnu penziju.

Preuzeto: RTRS