Lokdaun krati listu narudžbi

0

U Srpskoj je za deset mjeseci ove godine zabilježeno povećanje izvoza za 28,9 odsto te uvoza za 22,8 odsto u odnosu na isti period lani, a privrednici ističu da bi “zaključavanje” zbog pandemije u evropskim zemljama koje su jedni od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srpske moglo uticati na smanjenje potražnje, ali samo u pojedinim granama industrije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srpska je u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom za deset mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim razmjene od 8,09 milijardi KM. Vršilac dužnosti direktora Zavoda za statistiku Darko Milunović je rekao da je u tom periodu ostvaren manji izvoz u iznosu od 3,577 milijardi KM od uvoza od 4,5 milijardi KM, ali se ta razlika iz godine u godinu smanjuje.

– To pokazuje i pokrivenost uvoza izvozom i to se unazad nekoliko mjeseci kreće približno 80 odsto, a povoljan je podatak to što izvoz ima tendenciju rasta i raste po bržoj stopi od uvoza – dodao je Milunović.

Srpska je za deset mjeseci ove godine najviše izvozila u Srbiju 14,6 odsto od ukupne vrijednosti izvoza, te u Hrvatsku, dok se najviše uvozi iz Srbije približno 19 odsto, te iz Italije.

– Interesantno je da više od 100 odsto pokrivenost uvoza izvozom imamo sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom odnosno u te države više izvozimo nego što iz njih uvozimo – naveo je Milunović.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić izjavio je za “Glas Srpske” da nisu sve privredne oblasti isto pogođene pandemijom čega smatra da će zatvaranja uticati samo na pojedine grane industrije u tim zemljama, a time i u Srpskoj.

– Auto-industrija je u velikoj krizi zbog čega su narudžbe smanjene od 30 do 40 odsto. Sa druge strane, imamo povećanja u proizvodnji namještaja i obućarskoj industriji – rekao je Ćorić koji smatra da privredni tokovi moraju ići naprijed te da očekuje da će se pozitivni trend nastaviti, bez obzira na to što su mjere koje se tiču zaštite zdravlja stanovništva pojačane u mnogim evropskim zemljama.

Iako je u Srpskoj proizvodnja u obućarskoj industriji povećana, novi lokdaun u Evropi zadaće ovoj grani težak udarac. To smatra tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević, koji je rekao za “Glas Srpske” da vjeruje da će Njemačka i druge zemlje pratiti Austriju u zatvaranjima što za ovo ovu granu industrije predstavlja veliku opasnost.

– Izvjesno je smanjenje porudžbina. Što je januar za kupovinu kod nas to je za njih decembar, a Austrija je zatvorila prodavnice do 15. decembra – kazao je Umičević dodavši da se ipak nada će nova zatvaranja biti kratkog daha i da će privreda pobijediti novi problem, jer kako je kazao, obućari i tekstilci su navikli da žive sa malo.

Da će lokdaun u Austriji, ali i drugim zemljama koje su bitni privredni partneri Srpske dovesti do smanjenja obima domaće proizvodnje smatra i ekonomista Aleksandar Ljuboja, ali se nada da će to kratko trajati.

– Nadamo se da je riječ o kratkotrajnim lokdaunima i da će pandemija jenjavati. Moramo se što prije vratiti na parametre koji su bili prije korone – kazao je Ljuboja. Ipak, dodao je on, nagli razvoj potražnje i potrošnje ne možemo očekivati do kraja sljedeće godine.

– Ova situacija remeti linije snabdijevanja i utiče na povećanje inflacije. To će morati da se izjednači kako bi se povećala proizvodnja i kako bi se tržište i potrošnja stabilizovali – istakao je Ljuboja.

Domaći proizvodi

Aleksandar Ljuboja je istakao da je povećanje izvoza pokazatelj povećanja privredne aktivnosti.

– To je pozitivan trend, ali nedovoljan, jer smo i prije pandemije imali skromne rezultate. Dobro je to što smo se okrenuli domaćim proizvodima, što dobro utiče na domaće proizvođače – kazao je Ljuboja.

Glas Srpske