Austijanci žele da ulažu u Goražde

0

U saradnji sa Uredom Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade i kantonalnom Privrednom komorom organizovani su susreti austrijskih i goraždanskih privrednika tokom koji su prezentovani kapaciteti goraždanske privrede. Sve je u cilju uspostave privredno-ekonomske saradnje Austrije i BIH. Naime, predstavnici austrijskih firmi u ovom cilju obilaze našu zemlju a sudeći po reakcijama postoji interes za ulaganje u različite privredne sektore na području BPK Goražde. – U Goraždu vidimo najveći potencijal u metalnoj industriji i u izradi plastike, ali može se reći da je Austrija kao najveći strani investitor u BiH investirala u razne oblasti i mnoga polja. Zbog toga se može reći da je za austrijsku privredu interesantna svaka oblast. Cilj naših preduzeća je da se upoznaju sa privrednim potencijalima ovog regiona i ostvare kontakte. Naše firme su iz različitih oblasti, osiguranja, transporta, IT tehnologija, auto industrije. Trenutno se vode razgovori sa potencijalnim partnerima iz Goražda i mi se nadamo da će doći do nekih interesantnih i konkretnih projekata – kazao je Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik pri Ambasadi Austrije u BiH. 

Interes za ulaganje u različite privredne oblasti na području Goražda itekako postoji. – Uspostavljeni su direktni kontakti za koje već postoje naznake da će biti i konkretizirani. U tom smislu smo prezentovali privredne potencijala, kako onih koji su u funkciji, tako i onih koji su neiskorišteni, a za koje postoji naše interesovanje i opravdanost za ulaganje. Očekujemo da će se u narednom periodu nastaviti razgovori po pitanju investicija i uspješnom okončanju te priče – smatra Meho Mašala, ministar privrede BPK. Konkretno, uz već postojeću saradnju u Goraždu su se trudili zainteresovati privrednike i za druge oblasti. – Kompanije koje su danas bile prisutne na izvjestan način već posluju sa nekim kompanijama sa ovog područja. Govorimo o industrijskoj zoni „Bekto-Precisa“ i industrijskoj zoni „Vitkovići“, konkretno kompanija „Prevent“ u smislu dobaljača u domenu sirovina. Postoji interes i u poljoprivredi. Danas su obavljeni konkretni razgovori po pitanju razvoja jedne male industrijske zone u Prači, kada govorimo o preradi krompira i proizvodnji čipsa, te ostalih prerađevina u tom domenu. Sasvim sigurno da će biti nekih konkretnih rezultata – istakao je ministar Mašala. 

Predstavnici austrijskih kompanija obišli su i pogone „Bekto Precise“ koja je primjer uspješne bosanskohercegovačke kompanije i načina da je u BIH moguće uspješno poslovati.

 

Izvor: Biznis.ba