Connect with us

INVESTICIJE

Austijanci žele da ulažu u Goražde

Biznis centar u Goraždu za kratko vrijeme od otvaranja postao je mjesto okupljanja brojnih privrednika, susreta i razgovora u cilju unaprijeđenja razvoja BPK Goražde. 

Objavljeno

 


U saradnji sa Uredom Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade i kantonalnom Privrednom komorom organizovani su susreti austrijskih i goraždanskih privrednika tokom koji su prezentovani kapaciteti goraždanske privrede. Sve je u cilju uspostave privredno-ekonomske saradnje Austrije i BIH. Naime, predstavnici austrijskih firmi u ovom cilju obilaze našu zemlju a sudeći po reakcijama postoji interes za ulaganje u različite privredne sektore na području BPK Goražde. – U Goraždu vidimo najveći potencijal u metalnoj industriji i u izradi plastike, ali može se reći da je Austrija kao najveći strani investitor u BiH investirala u razne oblasti i mnoga polja. Zbog toga se može reći da je za austrijsku privredu interesantna svaka oblast. Cilj naših preduzeća je da se upoznaju sa privrednim potencijalima ovog regiona i ostvare kontakte. Naše firme su iz različitih oblasti, osiguranja, transporta, IT tehnologija, auto industrije. Trenutno se vode razgovori sa potencijalnim partnerima iz Goražda i mi se nadamo da će doći do nekih interesantnih i konkretnih projekata – kazao je Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik pri Ambasadi Austrije u BiH. 

Interes za ulaganje u različite privredne oblasti na području Goražda itekako postoji. – Uspostavljeni su direktni kontakti za koje već postoje naznake da će biti i konkretizirani. U tom smislu smo prezentovali privredne potencijala, kako onih koji su u funkciji, tako i onih koji su neiskorišteni, a za koje postoji naše interesovanje i opravdanost za ulaganje. Očekujemo da će se u narednom periodu nastaviti razgovori po pitanju investicija i uspješnom okončanju te priče – smatra Meho Mašala, ministar privrede BPK. Konkretno, uz već postojeću saradnju u Goraždu su se trudili zainteresovati privrednike i za druge oblasti. – Kompanije koje su danas bile prisutne na izvjestan način već posluju sa nekim kompanijama sa ovog područja. Govorimo o industrijskoj zoni „Bekto-Precisa“ i industrijskoj zoni „Vitkovići“, konkretno kompanija „Prevent“ u smislu dobaljača u domenu sirovina. Postoji interes i u poljoprivredi. Danas su obavljeni konkretni razgovori po pitanju razvoja jedne male industrijske zone u Prači, kada govorimo o preradi krompira i proizvodnji čipsa, te ostalih prerađevina u tom domenu. Sasvim sigurno da će biti nekih konkretnih rezultata – istakao je ministar Mašala. 

Predstavnici austrijskih kompanija obišli su i pogone „Bekto Precise“ koja je primjer uspješne bosanskohercegovačke kompanije i načina da je u BIH moguće uspješno poslovati.

 

Izvor: Biznis.ba

 

Reklama
Nastavite čitati

FINANSIJE

Otključajte svoju finansijsku budućnost! Sa MS Loans na korak od uspjeha

Objavljeno

 

Od

Prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini počinje sa radom, što znači da od danas preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća imaju alternativni izvor za finansiranje svojih potreba i svog poslovanja.

Zaključno sa 02.07.2024. godine uspješno je završena početna ponuda udjela za Otvoreni specijalizovani alternativni investicioni fond za ulaganje u potraživanja po datim zajmovima sa privatnom ponudom „MS Loans“. Pravilima Fonda bilo je predviđeno da početna ponuda može da traje 90 dana, međutim potrebni iznos sredstava od 1.000.000 KM je prikupljen u dosta kraćem roku, čime je okončana početna ponuda udjela.

„MS Loans“ je prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini, a Fond će davati zajmove mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Fond je osnovan sa ciljem da privrednim subjektima omogući brži, jednostavniji i fleksibilniji pristup finansijskim sredstvima koja su im potrebna za redovan rad i razvoj.

Inače, ovo je osmi investicioni fond kojim upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Management Solutions“ d.o.o. Banja Luka, a ukupna imovina svih fondova kojima upravlja Društvo iznosi preko 33 miliona KM. „Management Solutions“ već 17 godina svojim klijentima nudi prepoznatljiva upravljačka rješenja i omogućava im ulaganje slobodnih sredstava u respektabilne investicione fondove, čija imovina se investira kako na domaćem tržištu, tako i na razvijenim svjetskim tržištima.

Više informacija o Fondu možete pronaći ovdje

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Ekonomski stručnjaci: Koje su najisplativije investicije u 2024.

Objavljeno

 

Od

Ispraćamo još jednu tešku godinu u koju su se slile posljedice globalnih kriza iz protekle tri, ali bez nagovještaja da bi u 2024. godini moglo biti bitno drugačije. Još početkom pandemije koronavirusa energenti i hrana pokazali su se kao ključni za svaku ekonomiju, a značaja snabdijevanja iz domaćih izvora svjesniji smo iz dana u dan.

„Generalno, energetika je oblast u kojoj su nam potrebne investicije, ali kroz obnovljive izvore energije. Prioritet su nam ulaganja u energiju i hranu. To su dvije grane koje svaka zemlja treba osigurati za svoje ljude. Znači, da imaju energije i da nisu gladni“, kaže Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Pravci razvoja

Mi smo mali i siromašan narod koji ne može investirati u visoke tehnologije, podsjeća Aleksa Milojević, ekonomski ekspert.

„Naša baza su prirodna bogatstva – prehrambena i drvna industrija te energetika. To su osnovni pravci našeg razvoja, a tek na tim osnovama moguće je kasnije očekivati više tehnološke nivoe „, pojašnjava Milojević.

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je taj što nema vlastite izvore finansiranja, jer se vlasti zadužuju uglavnom za potrošnju, pa prihodi koje bismo mogli investirati odlaze u otplatu duga.

Reklama

„Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa“, ističe Milojević.

Ključna grana

Osim investicija u energetiku, u svim segmentima i svim vidovima proizvodnje energije, zatim transport, kao ključnu granu za plin i naftu, te proizvodnju hrane, Igor Gavran, ekonomski analitičar, prepoznaje još jednu stratešku granu bh. ekonomije s velikim mogućnostima.

„Ono što se, nažalost, čini izvjesnim jeste to da ne samo 2024. nego i narednih godina ulaganja u proizvodnju oružja, municije i vojne opreme imaju najbolju perspektivu“, smatra Gavran.

Očekivanja od države

Iz ugla države, profesor Šunje najznačajnijim smatra investiranje u poduzetničku infrastrukturu, kroz poticanje razvoja biznisa te poticanje poslovnog okruženja.

Reklama

„Prva investicija je svakako obrazovanje. Zatim ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, uz istovremeno realizaciju reformske agende, jer su nam potrebne reforme da uhvatimo priključak za EU“, ističe Šunje.

Nove tehnologije

Gavran dodaje da razvoj novih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike, električnih vozila, infrastrukture i opreme, ima zagarantiranu ekspanziju, a atraktivnim smatra i investicije u nekretnine te eksploataciju litija, kobalta i drugih.

avaz.ba

Nastavite čitati

U trendu