Connect with us

PRAVO

Austrija usvojila rigorozni zakon: Od sada azil samo na određeno

Austrijski parlament usvojio je danas rigorozni zakon o azilu, koji ograničava pravo na azil na određeno vrijeme. 

Objavljeno

 


Zakon je usvojen glasovima zastupnika vladajuće Socijademokratske partije (SPO), i Narodne stranke (OVP). Borci za ljudska prava kažu da novi Zakon narušava načelo zaštite od rata i progona.

Protiv ovog Zakona glasali su poslanici SPO-a Katarina Kuharović, Nurten Jilmaz, Ulrike Kenigsberger-Ludvig i Danijela Holcinger, koje su se usprotivile uvođenjem mogućnosti vladi da, uredbom, uvede specijalne mere za održavanje javnog reda i zaštitu unutrašnje bezbjednosti za vrijeme sprovođenja graničnih kontrola.

Ovaj Zakon usvojen je samo nekoliko dana nakon što je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Austriji najviše glasova osvojio kandidat desničarske stranke Norbert Hofer.

Austrijski zvaničnici kažu i da se razmatra opcija izgradnje ograde na glavnom graničnom prelazu sa Italijom.

Novi Zakon o azilu omogućava Vladi da proglasi vanredno stanje kada je u pitanju migrantska kriza, i da odbaci većinu zahtjeva za azil, uključujući i one koji dolaze iz ratom razorenih zemalja, poput Sirije ili Iraka.

Glavna novina u zakonu je, međutim, azil na ograničeno vrijeme, koji će biti primijenjen na sve slučajeve koji su od 15. novembra ušli u zemlju. Oni će dobijati status azilanta na tri godine, a ako se promijeni bezbjednosna situacija u zemljama porijekla gube zaštitni status i moraju se vratiti u svoju zemlju.

Reklama

Ako se situacija u zemlji porijekla ne promijeni, što, prema zakonu godišnje provjerava Ministarstvo unutrašnjih poslova, produžuje se status azilanata na neodređeno vrijeme. Također se uvodi i obaveza registracije izbjeglica u Integracionom fondu, gdje će ući u postupak za integraciju kroz kurseve jezika i integracije. 

Pored toga pooštravaju se i pravila za spajanje porodica osoba koja su dobila status azilanta, koji će morati da ispune određene ekonomske uslove. Pored toga molba za spajanje porodica ovih osoba moći će se ubuduće predati tek poslije tri godine.

 

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu