Connect with us

PRIVREDA

Blokada računa željeznica FBiH

Željeznice FBiH: Ako nam blokiraju račune bit će ugrožena kompletna privreda BiH – Vlada Federacije odlučna: Naplatićemo poreske dugove!

Objavljeno

 


Izvor:

 

JP Željeznice FBiH (ŽFBiH) mogle bi zapasti u ozbiljne probleme ukoliko Porezna uprava FBiH izvrši najavljenu blokadu računa, a posljedice bi bile toliko dalekosežne da bi ugrozile kompletnu privredu u BiH, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

“Dugovanja koja potražuje Poreska uprava nastala su isključivo zbog nepoštivanja Zakona o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe uplatu svih doprinosa za željezničare u FBiH u periodu 2008. – 2012. godina. Prema tom Zakonu, Vlada FBiH obavezala se da će uplatiti željezničarima doprinose u iznosu od cca 180 miliona KM što nije ispoštovala i što čini približan iznos ukupnih dugovanja ŽFBiH prema Poreskoj upravi. Iz toga razloga Željeznice FBiH tužile su Vladu FBiH i spremne su na vansudsku nagodbu ukoliko bi se, zajedno s Vladom i Poreznom upravom, došlo do dogovora o izmirenju ovih obaveza”, navode iz Željeznica FBiH.

Ističu da ako bi blokada potrajala, može doći i do reakcije sindikata, što podrazumijeva mogući štrajk i obustavu rada, u slučaju da se ne budu izmirivale obaveze prema uposlenicima.

“ŽFBiH se zalažu za poštivanje zakonske regulative, ali s druge strane, Vlada FBiH ne poštuje mnoge zakone i odluke koje se tiču poslovanja Željeznica FBiH. ŽFBiH još jednom pozivaju resorno ministarstvo i sve nadležne institucije da se konačno uključe u realno rješavanje ovog problema kako ne bi došlo do urušavanja ovog izuzetno značajnog strateškog preduzeća, a samim tim i do urušavanja privrednog sistema u državi”, zaključuje se u saopštenju.

Porezna uprava FBiH najavila je prethodnih dana da će danas blokirati račune državnim preduzećima koja duguju milionske iznose, a među kojima su i Gras, Željeznice FBiH, rudnici…

Reklama

Ipak, Vlada FBiH je jutros održala hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je od Porezne uprave zatraženo da dostavi spisak dužnika.

“Nakon najave Porezne uprave Federacije BiH da će izvršiti blokadu računa poreznih obveznika dužnika sa većinskim udjelom državnog kapitala, odnosno čiji su osnivači Vlada FBiH i Vlade Kantona, Porezna uprava Federacije BiH informiše javnost da je od Vlade Federacije BiH dobila usmenu informaciju da je Vlada zaključila da Porezna uprava zastane s blokadom transakcijskih računa do održavanja sjednice Vlade FBiH (dana 22.04.2016. godine) na kojoj će se se raspraviti i odlučiti o daljim aktivnostima naplate javnih prihoda od ovih dužnika”, saopćili su iz Porezne uprave FBiH Za sada se čeka zvaničan pismeni zaključak Vlade Federacije BiH sa današnje sjednice po kojem će se postupiti.

Jutros je održana hitna telefonska sjednica Vlade Federacije BiH (FBiH) na kojoj je zadužila Poresku upravu da za sjednicu Vlade, koja će biti održana u petak, 22. aprila, pripremi Analizu stanja najvećih poreskih dužnika sa prijedlogom mjera, saopćeno je iz Vlade.

Iz Poreske uprave ranije je saopšteno da ne može odustati od zakazane blokade računa, jer bi time dalje pomagala obveznicima neplaćanje javnih prihoda i tako učestvovala u činjenju krivičnog djela. U Poreskoj upravi FBiH planiraju da na području cijelog entiteta provedu akciju naplate javnih prihoda od kompanija koje su u većinskom vlasništvu federalnih vlasti. Željeznice FBiH duguju Poreskoj upravi skoro 200 miliona KM, sarajevski gradski prevoznik GRAS 116 miliona, Rudnici “Kreka” Tuzla 110 miliona, Sveučilišna klinička bolnica Mostar 55 miliona, Agrokomerc 40 miliona KM, a među dužnicima su i brojna druga preduzeća i institucije.

 

Izvor:Velkaton.ba

Reklama

 

Nastavite čitati

PRIVREDA

Mercator izbrisan iz sudskog registra

Objavljeno

 

Od

Mercator u Bosni i Hercegovini prestao je postojati kao nezavisna pravna osoba, odnosno poseban poslovni subjekt i pripojen je Konzumu, izvještava BiznisInfo.ba.

Prema podacima iz sudskog registra, vidi se da je tvrtka Mercator BH Trgovina na veliko i malo “brisana usljed pripajanja”.

Doduše, u ovim dokumentima se ne vidi kome je Mercator pripojen.

No, valja podsjetiti kako se sličan događaj dogodio prije godinu dana u Hrvatskoj, kada je Mercator Hrvatske pripojen tamošnjem Konzumu.

Obje kompanije posluju u okviru Fortenova grupa tako da de facto ovdje nema promjene vlasničke strukture, već je riječ o reorganizaciji. Mercator će nastaviti poslovati kao poseban brend u maloprodaji.

Da bi se ovo moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini, prošle godine je pisao slovenski list Delo.

Reklama

List je tada naveo da Mercatoru zbog povećanja troškova za energente i plaće prijete i poteškoće s likvidnošću.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Zbog Mittala će “pasti” brojne kompanije, ove dvije su prve na udaru

Objavljeno

 

Od

Prekid proizvodnje u Arcelor Mittalu u Zenici uticao je na poslovanje željeznica u oba entiteta. Najteža situacija je u Željeznicama RS koja od prevoza rude na relaciji Prijedor – Zenica ostvariuje više od 40 posto vlastitih prihoda.

Vozovi Željeznica RS ne saobraćaju. Teretni vagoni su prazni. Zbog prekida proizvodnje, u Arcelor Mittalu, ovo javno preduzeće ostalo je bez ugovorenog prevoza željezne rude.

– Željeznice RS od prevoza željezne rude za „Arcelor Mittal“ prihoduju 42 posto u zbiru ukupnih prihoda. Situacija trenutno ne izgleda optimistično, ali nije sve ni tako crno. Tražimo adekvatna rješenja i pokušavamo, koliko je u našoj moći, da prevaziđemo probleme koji se otvaraju unutar privrednih kretanja i nadamo se normalizaciji situacije – kažu iz Željeznica RS.

Vagonima je u prvoj polovini 2023. godine prevezeno je više od million tona željezne rude. Tako je ostvaren prihod od 15.600.000 konvertibilnih maraka.

U nešto boljoj poziciji su Željeznice Federacije BiH. Ipak, cijela situacija će se negativno odraziti na poslovanje i ovog preduzeća.

– Željeznice Federacije BiH godišnje imaju 20-25 posto prihoda od Arcelor Mittala. Naravno da ovo ima negativne efekte i prema Željeznicama FBiH, međutim, mi smo osigurali nove prevoze roba prema Srbiji i tako ćemo pokriti gubitke od Arcelor Mitala – kaže Enis Džafić, direktor „Željeznica FBiH“ za BHRT.

Upućen je poziv vlastima da se uključe u rješavanje problema. Kompanija jeste u privatnom vlasništvu, ali ima veliki uticaj na BDP u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Reklama

– Vlada treba da se uključi i da izvrši pritisak na kompaniju Arcelor Mittal i da omogući da nesmetano radi tokom svih 12 mjeseci. Da se izbjegavaju ovi sistemi čekanja i prekidanja proizvodnje – ističe Saša Kukolj, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS.

Neizvjesna je sudbina oko 3.000 radnika Mittala u Zenici i Prijedoru ali i čitavog lanca preduzeća i kompanija u kojima rade hiljade radnika.

– Sad je preko 90 posto radnika poslato kući od 1. decembra. Ostaju samo radnici na obezbjeđenju i drugi potrebni radnici koji moraju raditi da ne bi došlo do nekih većih havarija –  navodi Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacie rudnika Arcelor Mittal Prijedor.

– Ista sudbina u Prijedoru, ista sudbina u Zenici. Neizvjesnost traje. Koliko će trajati vidjećemo. Što se tiče radnika u Arcelor Mittalu u Zenici odlučni su da istraju u svojim zahtjevima – poručuje Rašid Fetić, predsjednik Samostalnog sindikata kompanije Arcelor Mittal Zenica. Podsjetimo da je su radnici u Zenici paralelno s obustavom proizvodnje krenuli u štrajk.

– Mi znamo da jedan radnik u metalskoj industriji na sebe vuče bar još četiri radnika u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. Radi se o 10.000 radnika koji rade u lancu koji se zove Arcelor Mittal i ako to pomnožite sa 3-4 člana porodice i to je 40.000 ljudi – podsjeća Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Arcelor Mittal obustavio je proizvodnju 11. novembra zbog, kako je ranije saopšteno, loših uslova na tržištu čelika, izvještava BHRT.

Reklama

BHRT

Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

U trendu