Blokada računa željeznica FBiH

0

 

JP Željeznice FBiH (ŽFBiH) mogle bi zapasti u ozbiljne probleme ukoliko Porezna uprava FBiH izvrši najavljenu blokadu računa, a posljedice bi bile toliko dalekosežne da bi ugrozile kompletnu privredu u BiH, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

“Dugovanja koja potražuje Poreska uprava nastala su isključivo zbog nepoštivanja Zakona o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe uplatu svih doprinosa za željezničare u FBiH u periodu 2008. – 2012. godina. Prema tom Zakonu, Vlada FBiH obavezala se da će uplatiti željezničarima doprinose u iznosu od cca 180 miliona KM što nije ispoštovala i što čini približan iznos ukupnih dugovanja ŽFBiH prema Poreskoj upravi. Iz toga razloga Željeznice FBiH tužile su Vladu FBiH i spremne su na vansudsku nagodbu ukoliko bi se, zajedno s Vladom i Poreznom upravom, došlo do dogovora o izmirenju ovih obaveza”, navode iz Željeznica FBiH.

Ističu da ako bi blokada potrajala, može doći i do reakcije sindikata, što podrazumijeva mogući štrajk i obustavu rada, u slučaju da se ne budu izmirivale obaveze prema uposlenicima.

“ŽFBiH se zalažu za poštivanje zakonske regulative, ali s druge strane, Vlada FBiH ne poštuje mnoge zakone i odluke koje se tiču poslovanja Željeznica FBiH. ŽFBiH još jednom pozivaju resorno ministarstvo i sve nadležne institucije da se konačno uključe u realno rješavanje ovog problema kako ne bi došlo do urušavanja ovog izuzetno značajnog strateškog preduzeća, a samim tim i do urušavanja privrednog sistema u državi”, zaključuje se u saopštenju.

Porezna uprava FBiH najavila je prethodnih dana da će danas blokirati račune državnim preduzećima koja duguju milionske iznose, a među kojima su i Gras, Željeznice FBiH, rudnici…

Ipak, Vlada FBiH je jutros održala hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je od Porezne uprave zatraženo da dostavi spisak dužnika.

“Nakon najave Porezne uprave Federacije BiH da će izvršiti blokadu računa poreznih obveznika dužnika sa većinskim udjelom državnog kapitala, odnosno čiji su osnivači Vlada FBiH i Vlade Kantona, Porezna uprava Federacije BiH informiše javnost da je od Vlade Federacije BiH dobila usmenu informaciju da je Vlada zaključila da Porezna uprava zastane s blokadom transakcijskih računa do održavanja sjednice Vlade FBiH (dana 22.04.2016. godine) na kojoj će se se raspraviti i odlučiti o daljim aktivnostima naplate javnih prihoda od ovih dužnika”, saopćili su iz Porezne uprave FBiH Za sada se čeka zvaničan pismeni zaključak Vlade Federacije BiH sa današnje sjednice po kojem će se postupiti.

Jutros je održana hitna telefonska sjednica Vlade Federacije BiH (FBiH) na kojoj je zadužila Poresku upravu da za sjednicu Vlade, koja će biti održana u petak, 22. aprila, pripremi Analizu stanja najvećih poreskih dužnika sa prijedlogom mjera, saopćeno je iz Vlade.

Iz Poreske uprave ranije je saopšteno da ne može odustati od zakazane blokade računa, jer bi time dalje pomagala obveznicima neplaćanje javnih prihoda i tako učestvovala u činjenju krivičnog djela. U Poreskoj upravi FBiH planiraju da na području cijelog entiteta provedu akciju naplate javnih prihoda od kompanija koje su u većinskom vlasništvu federalnih vlasti. Željeznice FBiH duguju Poreskoj upravi skoro 200 miliona KM, sarajevski gradski prevoznik GRAS 116 miliona, Rudnici “Kreka” Tuzla 110 miliona, Sveučilišna klinička bolnica Mostar 55 miliona, Agrokomerc 40 miliona KM, a među dužnicima su i brojna druga preduzeća i institucije.

 

Izvor:Velkaton.ba