Connect with us

PRIVREDA

Blokada računa željeznica FBiH

Željeznice FBiH: Ako nam blokiraju račune bit će ugrožena kompletna privreda BiH – Vlada Federacije odlučna: Naplatićemo poreske dugove!

Objavljeno

 


 

JP Željeznice FBiH (ŽFBiH) mogle bi zapasti u ozbiljne probleme ukoliko Porezna uprava FBiH izvrši najavljenu blokadu računa, a posljedice bi bile toliko dalekosežne da bi ugrozile kompletnu privredu u BiH, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

“Dugovanja koja potražuje Poreska uprava nastala su isključivo zbog nepoštivanja Zakona o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe uplatu svih doprinosa za željezničare u FBiH u periodu 2008. – 2012. godina. Prema tom Zakonu, Vlada FBiH obavezala se da će uplatiti željezničarima doprinose u iznosu od cca 180 miliona KM što nije ispoštovala i što čini približan iznos ukupnih dugovanja ŽFBiH prema Poreskoj upravi. Iz toga razloga Željeznice FBiH tužile su Vladu FBiH i spremne su na vansudsku nagodbu ukoliko bi se, zajedno s Vladom i Poreznom upravom, došlo do dogovora o izmirenju ovih obaveza”, navode iz Željeznica FBiH.

Ističu da ako bi blokada potrajala, može doći i do reakcije sindikata, što podrazumijeva mogući štrajk i obustavu rada, u slučaju da se ne budu izmirivale obaveze prema uposlenicima.

“ŽFBiH se zalažu za poštivanje zakonske regulative, ali s druge strane, Vlada FBiH ne poštuje mnoge zakone i odluke koje se tiču poslovanja Željeznica FBiH. ŽFBiH još jednom pozivaju resorno ministarstvo i sve nadležne institucije da se konačno uključe u realno rješavanje ovog problema kako ne bi došlo do urušavanja ovog izuzetno značajnog strateškog preduzeća, a samim tim i do urušavanja privrednog sistema u državi”, zaključuje se u saopštenju.

Porezna uprava FBiH najavila je prethodnih dana da će danas blokirati račune državnim preduzećima koja duguju milionske iznose, a među kojima su i Gras, Željeznice FBiH, rudnici…

Reklama

Ipak, Vlada FBiH je jutros održala hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je od Porezne uprave zatraženo da dostavi spisak dužnika.

“Nakon najave Porezne uprave Federacije BiH da će izvršiti blokadu računa poreznih obveznika dužnika sa većinskim udjelom državnog kapitala, odnosno čiji su osnivači Vlada FBiH i Vlade Kantona, Porezna uprava Federacije BiH informiše javnost da je od Vlade Federacije BiH dobila usmenu informaciju da je Vlada zaključila da Porezna uprava zastane s blokadom transakcijskih računa do održavanja sjednice Vlade FBiH (dana 22.04.2016. godine) na kojoj će se se raspraviti i odlučiti o daljim aktivnostima naplate javnih prihoda od ovih dužnika”, saopćili su iz Porezne uprave FBiH Za sada se čeka zvaničan pismeni zaključak Vlade Federacije BiH sa današnje sjednice po kojem će se postupiti.

Jutros je održana hitna telefonska sjednica Vlade Federacije BiH (FBiH) na kojoj je zadužila Poresku upravu da za sjednicu Vlade, koja će biti održana u petak, 22. aprila, pripremi Analizu stanja najvećih poreskih dužnika sa prijedlogom mjera, saopćeno je iz Vlade.

Iz Poreske uprave ranije je saopšteno da ne može odustati od zakazane blokade računa, jer bi time dalje pomagala obveznicima neplaćanje javnih prihoda i tako učestvovala u činjenju krivičnog djela. U Poreskoj upravi FBiH planiraju da na području cijelog entiteta provedu akciju naplate javnih prihoda od kompanija koje su u većinskom vlasništvu federalnih vlasti. Željeznice FBiH duguju Poreskoj upravi skoro 200 miliona KM, sarajevski gradski prevoznik GRAS 116 miliona, Rudnici “Kreka” Tuzla 110 miliona, Sveučilišna klinička bolnica Mostar 55 miliona, Agrokomerc 40 miliona KM, a među dužnicima su i brojna druga preduzeća i institucije.

 

Izvor:Velkaton.ba

Reklama

 

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu