Connect with us

PRAVO

Evropska unija priprema novu tužbu protiv Googlea

Evropska komisija za zaštitu tržišne trke vjerovatno je termin koji Googleov advokatski tim ne želi ni čuti. Jer, upravo je to regulatorno tijelo već godinama fokusirano na Google i njihovo poslovanje na teritoriju EU.

Objavljeno

 


Jedni će reći kako EU ima pravo nadzirati Google koji se pretvorio u megalomansko čudovište koje gazi konkurenciju, dok će drugi uporno tvrditi da je jedini cilj Europske unije „izmusti“ što više novaca od Googlea, pogotovo kroz nagodbe. Uglavnom, zbog niza pravnih zavrzlama Google vrlo često mora slati svoje pravnike u sudnice širom Evrope, a novi nastavak mogao bi se dogoditi zbog mobilnog operativnog sistema Android. Naime, povjerenica spomenute Europske komisije za zaštitu tržišne trke, Margrethe Vestager poslala je javnu i nedvosmislenu poruku kako se „prati Google i njegova poslovna politika vezana uz Android“. Problem koji je prepoznala EU, ali i brojni korisnici Androida, vezan je uz predinstalirane aplikacije koje moraju biti integralni dio na svakom uređaju, bez obzira koji je proizvođač u pitanju. Istina je da mnogi korisnici Androida ne žele imati neke od „temeljnih“ aplikacija koje im dolaze s Androidom, pogotovo ih nervira činjenica da takve aplikacije ne mogu deinstalirati sa svojih uređaja. Upravo taj dio je početna tačka nove potencijalne tužbe EU prema Googleu. Ukoliko se ispostavi da ovakav način distribucije uređaja s Androidom znači kršenje tržišnih pravila takmičenja i nekorektno ponašanje prema konkurenciji, Europska unija će otvoriti još jednu pravnu bitku s Googleom.

Izvor: NN

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu