Connect with us

PRAVO

Gugl dobio bitku oko autorsklih prava za knjige

Američki Vrhovni sud presudio je u korist kompanije Gugl (Google) u 11-godišnoj bici te kompanije s udruženjem pisaca oko autorskih prava, prenijeo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Objavljeno

 


Vrhovni sud SAD je saopštio da neće održati saslušanje povodom žalbe Udruženja pisaca koje tvrdi da je Gugl prekršio autorska prava skeniranjem knjiga bez dozvole autora. Gugl je 2004. počeo skeniranje knjiga kako bi dijelove mogao unijeti u svoju bazu za pretraživanje. Tužba Udruženje pisaca je uslijedila 2005. godine.

Guglova baza knjiga omogućava korisnicima da pretražuju kroz milione naslova, ali i da čitaju isječke i odabrane strane. Mada su neke od knjiga u bazi stari naslovi koji više nisu zaštićeni autorskim pravima, milioni drugih su objavljene sve donedavno.

Udruženje pisaca je tvrdilo da Guglov projekat podriva mogućnosti pisaca da zarade od svog rada. Gugl je odgovorio da je njegova baza ne krši pravila „poštene upotrebe“ zaštićenih dela i naveo da je ta baza „katalog za digitalno doba“.

Udruženje pisaca je saopštilo da je razočarano odlukom Vrhovnog suda i da i dalje smatra da bi „pisci trebalo da dobiju naknadu kada se njihovo djelo kopira za komercijalnu upotrebu“

 

Izvor: Beta

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu