Connect with us

PRAVO

Nema dogovora o opštem kolektivnom ugovoru

Dva dana pred istek važenja starog opšteg kolektivnog ugovora socijalni partneri i ministar priznaju: “Nećemo stići da se dogovorimo o usvajanju novog”.

Objavljeno

 


U Vladi je propala još jedna runda pregovora radne grupe. Sindikalci su izašli najnezadovoljniji. O daljim potezima, kažu, odlučiće u narednim danima. “Pregovorima nismo zadovoljni, potvrdio se bojazan Saveza sindikata da je Zakon o radu donesen s ciljem da se ukinu kolektivni ugovori i da ih nema. Ono što smo radili vrlo je površno, neodređeno i nismo svi razgovarali u dobroj vjeri”, smatra Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS. Više od tri sata sindikat i poslovna zajednica raspravljali su iza zatvorenih vrata. Prijedlozi koje su stavili na sto nisu prihvaćeni, tvrdi direktor Unije udruženja poslodavaca. Dogovorili su, kaže, samo 20 odsto teksta.

“Problematični su uređivanje oblasti vezane za plate, otkazni rok, otpremnine. Znači, generalno imamo dijametralno suprotne stavove sa, pogotovo sa Savezom sindikata ali i značajne neusaglašenosti kada su u pitanju stavovi Vlade RS”, istakao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Za stupanje u brak radnik dobija tri radna dana plaćenog odsustva. Ako dobrovoljno daje krv dva, ako mu se rodi dijete – jedan radni dan. To su rijetke stavke koje, za sada, nisu upitne a koje su prepisane iz pretnodnog teksta. ATV ekskluzivno otkriva detalje iz radne verzije novog opšteg kolektivnog ugovora u kojem se jasno vidi da je većina stavki i dalje prazna i da dogovora nema na vidiku. Ministar nije bio na pregovorima, ali je ipak čuo za fijasko. Zato je siguran da do srijede neće biti potpisan novi tekst. Ipak, kaže da ima rješenje.

“Mi ćemo taj problem premostiti tim što će Vlada RS shodno članu 134. Zakona o radu praktično odrediti te parametre opšteg kolektivnog ugovora što ne ograničava da se pregovara o granskim kolektivnim ugovorima i granski kolektivni ugovori će biti sigurno, vodiće se razgovori i vode se razgovori”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS.

Baš to danas su uradili u sindikatu pravosuđa. Prije isteka važenja opšteg sjeli su sa ministrom u pregovore za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za njihovu granu. Ako treba, kažu, satima će pregovarati da dođu do rješenja.

“Želja je da radimo na donošenju našeg posebnog kolektivnog ugovora za oblast pravosuđa i sigurno da ćemo zapeti iz petnih žila da to završimo na vrijeme”, naglasio je Siniša Petrović, sindikat pravosuđa RS.

Reklama

“Voljni smo da naravno, zajedno sa našim partnerima iz sindikata pravosuđa da radimo i sutra i prekosutra, neovisno o tome koliko je sati potrebno”, kazao je Anton Kasipović, ministar pravde u Vladi RS.

Ako se zaraćene strane do dvadesetog aprila ipak dogovore – formiraće zajedničku komisiju koja će da bude tumač teksta opšteg kolektivnog ugovora. Devet članova pratiće primjenu i rješavati sporna pitanja. Vlada će da ponudi tri svoja člana, tu su i tri poslodavca a dva reprezentativna sindikata moraće da se dogovore kako da podijele preostalu trojku.

 

 

Izvor: ATV

Reklama

 

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu