Izabrana je najbolja valuta na svijetu. NIKAD nećete pogoditi koja

0

 

Prema pisanjima Blumberga, popela se čak 19,9 odsto. Tako je kvača uspjela da nadmaši i rusku rublju i brazilski real, ali i plemenite metale kao što su srebro i zlato. Šta se zapravo desilo?

Zambijska vlada tvrdi da je u pitanju njihova mudra politika. Ministar finansija ove zemlje Aleksandar Čikvanda, rekao je da je vrijednost valute pala zbog intervencija vlade kao što su subvencije za benzin. Međutim, Irmgard Erasmus, ekonomski ekspert iz Zambije kaže da je situacija mnogo kompleksnija. Ekonomija Zambije je 2015. godine bila pogođena ekonomskim padom Kine, koja je drugi najveći izvozni partner ove zemlje.

U Zambiji se proizvede 70 odsto ukupne proizvodnje bakra u Africi. Metal koji je široku primjenu našao u proizvodnji žice i električnih uređaja čini 60 odsto izvoza Zambije. Tokom 2015. cijena bakra je pala na najniži nivo u posljednjih šest godina, a i Peking je više ulagao u domaću proizvodnju umesto u uvoz.

Međutim, već na početku 2016. godine situacija se promenila. Cijena bakra je porasla za 11 odsto, a i izvoz Kine je porastao za 11,5 odsto. Kvačaje toliko dobila na cijeni da su neke domaće kompanije iz Zambije konvertovale dolar u domaću valutu. Uprkos takvim pozitivnim znacima oporavka, zambijska privreda se i dalje suočava sa velikim izazovima. Zambija ima ogroman budžetski deficit od 8,1 odsto BDP-a i troši 660 miliona dolara godišnje za subvencije za gorivo i uvoz električne energije, u skladu sa MMF-om.

Zambiju očekuju i opšti izbori u avgustu, pa je najbolje da se sačeka kraj godine kako bi se vidjelo u kom pravcu će se kretati vrijednost valute.

 

Izvor: Blic