Connect with us

PRIVREDA

Krajina bi uskoro trebala dobiti prvu vjetroelektranu

U selu Teočak u blizini Bihaća u narednom periodu očekuje se izgradnja vjetroelektrane snage do 40 megavata. Radi se o projektu vrijednom između 40-50 miliona KM i prvom projektu ovog tipa na prostoru Bosanske Krajine.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Nakon što je ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona u januaru ove godine raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju vjetroelektrane na području sela Teočak, nedaleko od Bihaća, saznalo se i ime budućeg koncesionara. Radi se o firmi IVICOM Consulting iz Zagreba.

Na tenderu su se javila dva ponuđača: Elektroprivreda BiH i IVICOM Consulting iz Zagreba. Budući da Elektroprivreda BiH, prema riječima ministra privrede USK Vida Šantića, nije dostavila potpunu dokumentaciju, kao pobjednik tendera izašla je firma IVICOM iz Zagreba.

„Odlučili smo da krenemo u proceduru za dodjelu koncesije za vjetroelektranu, te smo prvo krenuli od gradskog vijeća Bihaća, s obzirom na to da se predmetna lokacija nalazi na teritoriji Bihaća. Radi se o građevinskom zemljištu veličine oko 1000 hektara na dvije mikrolokacije i mi smo od Bihaća dobili saglasnost da možemo krenuti u sve procedure vezane za izgradnju vjetroelektrane“, kaže u razgovoru za Klix.ba Vid Šantić, ministar privrede USK.

Reklama

U narednim danima IVICOM-u će biti i zvanično dodijeljena koncesija na korištenje građevinskog zemljišta u Teočaku za istraživanje, projektovanje, građenje, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju.

„Instalirane vjetrolektrane bi trebale biti pojedinačne snage do 5 megavata, a ukupne snage do 40 megavata. To znači da se predviđa gradnja ukupno osam vjetro-stupova, dok bi cjelokupan projekat izgradnje koštao između 40-50 miliona KM“, ističe Šantić.

Ministar napominje da je intencija ovog ministarstva izgradnja obnovljivih izvora energije, tj. vodenih resursa, vjetroelektrana i solarnih elektrana. Ipak, kako kaže, ništa se ne može desiti preko noći.

„Od 12 do 18 mjeseci traju samo istraživanja, zatim imamo izradu projektne dokumentacije, dok sama izgradnja pogona u prosjeku traje oko godinu dana. Dakle, radi se o dugotrajnom procesu koji traje od 5 do 6 godina, tj. sve do puštanja u pogon vjetroelektrana“, napominje ministar Šantić. 

Reklama

Također, on navodi da se od investitora očekuje da dostavi idejna rješenja budućeg vjetroparka, sa svim definisanim tehničkim i drugim parametrima vezanim za projekt. 

Vrijeme na koje se dodjeljuje koncesija je maksimalno 30 godina, počevši od dana puštanja vjetroelektrana u komercijalni pogon.

Izvor: klix

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu