Connect with us

FINANSIJE

MMF: Najviši dug u razvijenom svijetu od Drugog svjetskog rata

VAŠINGTON – Javni dug u razvijenim zemljama svijeta je porastao na najviši nivo od Drugog svjetskog rata, jer se vlade tih zemalja bore sa niskim privrednim rastom i deflacijom, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Objavljeno

 

Javni dug u razvijenim zemljama, prema Izvještaju MMF-a, sada premašuje nivo zabilježen tokom Velike depresije, i približava se nivou iz perioda odmah poslije Drugog svjetskog rata, javlja izveštač Tanjuga sa zasjedanja Fonda u Vašingtonu. U razvijenim državama, javni dug je porastao na preko 107 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u Japanu na skoro 250 odsto BDP-a. Zemlje u razvoju su u boljem stanju, pošto je njihov dug ispod 50 odsto BDP-a, ali njihove potrebe konstanto rastu i mnoge države su suočene sa velikim izazovima, među kojima je izuzetno visok budžetski deficit. „Razvijene ekonomije su suočene sa trostrukom pretnjom, u vidu niskog privrednog rasta, niske inflacije, i visokog javnog duga“, navodi MMF u izvještaju. Tempo zaduživanja vlada je, kako dodaje, ubrzao od finansijske krize i nastaviće da raste, jer su ekonomske sile, poput Japana i Evrope, „zaglibile“ u veoma niske stope rasta, dok su mnoge zemlje u usponu i siromašnije države suočene sa padom prihoda od prodaje sirovina, poput nafte i metala. Veće zaduživanje otežava vladama izdvajanje dodatnih sredstava za podsticanje privrednog rasta, ocjenio je MMF.

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.