Connect with us

PRIVREDA

Na Skupštini Elektroprenosa BiH odobren trogodišnji finansijski plan kompanije

Na Skupštini dioničara kompanije Elektroprenos BiH kojom je danas u Sarajevu predsjedavao federalni premijer Fadil Novalić odobrena je odluka Upravnog odbora o finansijskom planu kompanije za period 2016.-2018.

Objavljeno

 


Izvor:

Nakon sjednice novinarima je saopšteno da je također odobrena odluka o ulaganjima u objekte kompanije u iznosima većim od milion eura, a riječ je o sedam objekata na prostoru BiH. Također, na sjednici je usvojen izvještaj o radu Odbora za reviziju kompanije do 2015. godine.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je kompanija došla u zrelu fazu svog postojanja i da vrši sve funkcije koje su pred nju postavljene. 

„Akcenat smo dali na investiranje i zato što želimo održati taj sistem u punim performansama pred nadolazeće tržište koje već funkcionira po evropskim direktivama. Također želimo kroz investiranje potpomoći ekonomski rast“, kazao je Novalić.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da su „u prethodnih nekoliko godina pokazali da kao akcionari vode brigu o ovoj kompaniji, ali isto tako da kompanija ispunjava svoje ciljeve“.

Kada je riječ o investiranju u ovom trogodišnjem periodu, premijerka RS je kazala da iznosi 110 miliona KM i da se na RS odnosi blizu 39 posto, odnosno 42,5 miliona maraka. To su investicije, kako je dodala, koje će biti dobrodošle na prostoru RS, a opet služiti zajedno jednom jedinstvenom sistemu koji je od vitalnog značaja.

„Kompanija izvršava svoje poslove i mi smo zadovoljni. Dva entiteta, koji su suvlasnici ove kompanije, pokazuju zajedničku brigu i to ćemo raditi i u narednom periodu razumjevši važnost samog subjekta, ali i cjelokupnog sistema“, dodala je Cvijanović. 

Reklama

Novalić je naglasio da se uvode pojačani mehanizmi kontrolinga poslovanja kompanije.

„Insistirali smo da se za svaki budući investicioni ciklus, odnosno investiciju bude predočena studija izvodljivosti kao dio projektne dokumentacije koja je potrebna za odlučivanje vlasnika kompanije, Federacije BiH i RS, kako bi se preduprijedile greške i investiranje bilo što racionalnije“ naveo je Novalić. 

Po njegovim riječima, prvi put su insistirali na smanjenju operativnih troškova, osim amortizacije.

„U samoj kompaniji je primjetno jačanje timskog rada što se ogleda u pozitivnim finansijskih rezultatima. Amortizacija je više od jedne trećine ukupnog prihoda, što govori da je kompanija ‘zdrava’, iako bilans od 120 miliona maraka rezultira dobiti koja je relativno mala i iznosi milion i dvjesto hiljada. Računajući amortizaciju, to sve skupa čini 47 miliona maraka godišnje raspoloživog novaca za investicije. Raduje nas da smo dostigli taj nivo i ubuduće ćemo vrlo kvalitetno pratiti rad ove kompanije“, kazao je Novalić.

Članovi Skupštine su danas obaviješteni da je za 2015. godinu nezavisna revizorska kuća dala pozitivan izvještaj.

 

Reklama

Izvor: Fena

Nastavite čitati

PRIVREDA

Mercator izbrisan iz sudskog registra

Objavljeno

 

Od

Mercator u Bosni i Hercegovini prestao je postojati kao nezavisna pravna osoba, odnosno poseban poslovni subjekt i pripojen je Konzumu, izvještava BiznisInfo.ba.

Prema podacima iz sudskog registra, vidi se da je tvrtka Mercator BH Trgovina na veliko i malo “brisana usljed pripajanja”.

Doduše, u ovim dokumentima se ne vidi kome je Mercator pripojen.

No, valja podsjetiti kako se sličan događaj dogodio prije godinu dana u Hrvatskoj, kada je Mercator Hrvatske pripojen tamošnjem Konzumu.

Obje kompanije posluju u okviru Fortenova grupa tako da de facto ovdje nema promjene vlasničke strukture, već je riječ o reorganizaciji. Mercator će nastaviti poslovati kao poseban brend u maloprodaji.

Da bi se ovo moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini, prošle godine je pisao slovenski list Delo.

Reklama

List je tada naveo da Mercatoru zbog povećanja troškova za energente i plaće prijete i poteškoće s likvidnošću.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Zbog Mittala će “pasti” brojne kompanije, ove dvije su prve na udaru

Objavljeno

 

Od

Prekid proizvodnje u Arcelor Mittalu u Zenici uticao je na poslovanje željeznica u oba entiteta. Najteža situacija je u Željeznicama RS koja od prevoza rude na relaciji Prijedor – Zenica ostvariuje više od 40 posto vlastitih prihoda.

Vozovi Željeznica RS ne saobraćaju. Teretni vagoni su prazni. Zbog prekida proizvodnje, u Arcelor Mittalu, ovo javno preduzeće ostalo je bez ugovorenog prevoza željezne rude.

– Željeznice RS od prevoza željezne rude za „Arcelor Mittal“ prihoduju 42 posto u zbiru ukupnih prihoda. Situacija trenutno ne izgleda optimistično, ali nije sve ni tako crno. Tražimo adekvatna rješenja i pokušavamo, koliko je u našoj moći, da prevaziđemo probleme koji se otvaraju unutar privrednih kretanja i nadamo se normalizaciji situacije – kažu iz Željeznica RS.

Vagonima je u prvoj polovini 2023. godine prevezeno je više od million tona željezne rude. Tako je ostvaren prihod od 15.600.000 konvertibilnih maraka.

U nešto boljoj poziciji su Željeznice Federacije BiH. Ipak, cijela situacija će se negativno odraziti na poslovanje i ovog preduzeća.

– Željeznice Federacije BiH godišnje imaju 20-25 posto prihoda od Arcelor Mittala. Naravno da ovo ima negativne efekte i prema Željeznicama FBiH, međutim, mi smo osigurali nove prevoze roba prema Srbiji i tako ćemo pokriti gubitke od Arcelor Mitala – kaže Enis Džafić, direktor „Željeznica FBiH“ za BHRT.

Upućen je poziv vlastima da se uključe u rješavanje problema. Kompanija jeste u privatnom vlasništvu, ali ima veliki uticaj na BDP u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Reklama

– Vlada treba da se uključi i da izvrši pritisak na kompaniju Arcelor Mittal i da omogući da nesmetano radi tokom svih 12 mjeseci. Da se izbjegavaju ovi sistemi čekanja i prekidanja proizvodnje – ističe Saša Kukolj, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS.

Neizvjesna je sudbina oko 3.000 radnika Mittala u Zenici i Prijedoru ali i čitavog lanca preduzeća i kompanija u kojima rade hiljade radnika.

– Sad je preko 90 posto radnika poslato kući od 1. decembra. Ostaju samo radnici na obezbjeđenju i drugi potrebni radnici koji moraju raditi da ne bi došlo do nekih većih havarija –  navodi Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacie rudnika Arcelor Mittal Prijedor.

– Ista sudbina u Prijedoru, ista sudbina u Zenici. Neizvjesnost traje. Koliko će trajati vidjećemo. Što se tiče radnika u Arcelor Mittalu u Zenici odlučni su da istraju u svojim zahtjevima – poručuje Rašid Fetić, predsjednik Samostalnog sindikata kompanije Arcelor Mittal Zenica. Podsjetimo da je su radnici u Zenici paralelno s obustavom proizvodnje krenuli u štrajk.

– Mi znamo da jedan radnik u metalskoj industriji na sebe vuče bar još četiri radnika u sekundarnim i tercijarnim djelatnostima. Radi se o 10.000 radnika koji rade u lancu koji se zove Arcelor Mittal i ako to pomnožite sa 3-4 člana porodice i to je 40.000 ljudi – podsjeća Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Arcelor Mittal obustavio je proizvodnju 11. novembra zbog, kako je ranije saopšteno, loših uslova na tržištu čelika, izvještava BHRT.

Reklama

BHRT

Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

U trendu