Connect with us

PRAVO

Vrhovni sud RS: Zakonita studija o uticaju HE „Dabar“ na životnu sredinu

BANJALUKA- Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je zakonitost rješenja o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu Hidroelektrane „Dabar“, koje je donijelo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, čime je završen spor u upravnoj stvari o ovom pitanju.

Objavljeno

 


Vrhovni sud Srpske, odlučujući o zahtjevu federalnog Ministarstva ekologije i turizma za vanredno preispitivanje presude Okružnog suda u Banjaluci, ovom presudom odbacio je sve navode federalnog Ministarstva da su Studijom zanemareni negativni uticaji buduće HE „Dabar“ na vode u jadranskom slivu i Ramsarsko područje Hutovo blato u Federaciji BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. Resorni ministar Srebrenka Golić rekla je da je presuda Vrhovnog suda Srpske stavila tačku na spor između ova dva ministarstva i potvrdila da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske na zakonit način sprovelo sve propisane procedure i donijelo zakonito rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu projekta HE „Dabar“. Projektovana snaga HE „Dabar“ iz Trebinja jeste 159,15 megavata. Riječ je o postrojenju na slivu rijeke Zalomke na profilu Pošćenje, na području opština Bileća, Nevesinje i Berkovići.

Izvor: NN

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu