Connect with us

PRIVREDA

Novalić: Razvojna banka kupila Agrokomerc

Premijer Federacije BiH potvrdio kupovinu Agrokomerca iz Velike Kladuše i da se pregovara s stranim investitorom.

Objavljeno

 


Izvor:


 

Federalni premijer Fadil Novalić, gostujući u emisiji FTV „Odgovorite ljudima“  rekao je da je Razvojna banka kupac Agrokomerca iz Velike Kladuše.

„Ušli smo u Agrokomerc, znači kupili od samih sebe. Dugovi su bili oko 100 miliona KM (50 miliona eura). Privatni povjerioci su tužili, odredili smo tu sumu. Razvojna banka FBiH je kupila i to je najbolje je rješenje“, kazao je Novalić.

Dodao je da je ponuđeno onoliko novca koliko je potrebno da se zadovolje povjerioci.

„Druge su firme nudile više, ali su odustali. Ovo je centar u Velikoj Kladuši, ima centar u Pjaniću i u centar u Ćoralićima. Istu tehniku ćemo primijeniti i tu. Našli smo tri investitora, dva domaća i jedan strani sa kojima pregovaramo i to ćemo definitivno riješiti nakon 20 godina“, rekao je Novalić, a prenosi agencija Patria.

Reklama

Svoje ponude za Agrokomerc dala su dva sarajevska biznismena, Nihad Imamović i Mustafa Gadžo, preko svojih kompanija Ein Natural i Silsila.

Povlačenje ponuda

Na usmenoj prodaji dijela imovine Agrokomerca održanoj pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši krajem februara ove godine kao najbolji ponuđač pojavio se Imamović sa 12 miliona KM (šest miliona eura), drugi je bio Gadžo sa 5,5 miliona KM (2,75 miliona eura), dok je Razvojna banka FBiH bila treća sa 2,2 miliona KM (1,1 miliona eura).

Dva-tri dana prije nego je trebao uplatiti novac Imamović je odustao „zbog telefonskih prijetnji“. Potom je bez obrazloženja odustao i Gadžo, te je na kraju Razvojna banka FBiH za samo 2,2 miliona KM (1,1 milion eura) kupila Agrokomerc, javlja Patria.

Reklama

Iz Vlade FBiH ranije je saopćeno da će novčana sredstva za kupovinu nekretnina osigurati Razvojna banka iz vlastitih sredstava kao i sredstva za plaćanje poreza i ostalih troškova vezanih za promet nekretnina. Isti slučaj je i sa sredstvima za osiguranje (depozit) za učešće u prodaji, podsjeća portal Klix.ba.

Cilj je bio da se kupovinom ove nekretnine osigura da one i dalje ostanu u vlasništvu Agrokomerca čime bi bila zaštićena imovina i očuvano jedinstvo proizvodno-prerađivačke cjeline kompleksa Prehrambene industrije.

Izvor: Agencije

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu