Sunce i vjetar u fokusu zaljevskih zemalja

0

 

U glavnom gradu Kuvajta održana je Šesta konferencija o obnovljivoj energiji na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. Ta, ali i druge zaljevske zemlje, želi smanjiti zavisnost od energije iz fosilnih goriva i postepeno preći na solarnu i energiju vjetra.

U kući Muhammed al-Naqyja još 1984. godine korištena solarna energija, a prva je takva u Kuvajtu. Naqy, član nekoliko asocijacija proizvođača energije iz obnovljivih resursa, u dvorištu je postavio solarne panele i vjetrenjače. Radio je postepeno.

„Struja koju proizvode vjetrenjače dovoljna mi je za vrt i dio kuće. Solarne panele sam prvo postavio da mi griju vodu u kuhinji. Sada griju i vodu u bojlerima na prvom spratu“, istakao je Naqy.

Inicijativa za korištenje energije iz obnovljivih izvora sve je više u naftom bogatom Kuvajtu. Iz Ministarstva energetike kažu da će, prema njihovim budžetima, 2030. godine 20 posto proizvodnje nafte u toj zemlji odlaziti na domaću potrošnju. Nadaju se da bi taj procenat mogli smanjiti projekti poput Naqyjevog.

Ekonomska nužnost

Šesta konferencija o obnovljivoj energiji na Bliskom istoku i sjeveru Afrike imala je sličnu poruku. Predstavljeni su projekti na tom području u vrijednosti 75 milijardi dolara. Moto konferencije bio je „Inovacijama do održive energije“.

„Cilj nam je da obnovljiva enegija čini barem 15 posto ukupne energetske potrošnje do 2030. godine. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju cilj da taj procenat bude 10 posto. Druge zemlje imaju drugačije ciljeve, ali svima nam je to potrebno“, zaključio je Salim sl-Hajraf iz Centra za energetska istraživanja.

Energija iz obnovljivih izvora postale je ekonomska nužnost u Kuvajtu, koji dnevno potroši gotovo 350.000 barela nafte za proizvodnju struje i vode. I to od ukupnih tri miliona barela, koliko proizvede dnevno. To umanjuje profit od prodaje nafte zemlji, kojoj je taj energent gotovo jedini izvor prihoda.

Izvor: Al Jazeera