Connect with us

PRIVREDA

Plata iznad prosjeka u 13 gradova i opština

Banjaluka – Na kom stepenu je razvoj Republike Srpske najbolje govori činjenica da svega 16 lokalnih zajednica, od ukupno 64, ima plate iznad prosjeka, dok je razlika između najniže i najviše plate po opštinama čak 673 maraka.

Objavljeno

 


 

Prosječna neto zarada u prošloj godini u Srpskoj je iznosila 831 maraka, a manje plate od republičkog nivoa primali su radnici u čak 48 lokalnih zajednica.

Rekorderi po najvećim platama lani su bili radnici u Ugljeviku, Stanarima i Gacku, na čije je račune lijegalo više od hiljadu maraka.

Plate iznad republičkog prosjeka dobijali su i zaposleni u Banjaluci, Brodu, Višegradu, Zvorniku, Istočnom Drvaru, Istočnom Mostaru, Istočnom Sarajevu i Istočnom Novom Sarajevu, zatim Trnovu, Rudom, Srebrenici, Gracku, Trebinju i u Foči.

Najmanje neto plate, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bile su u Kupresu i u Donjem Žabaru.

Prema podacima koje je objavio Zavod vidljivo je da su najveće plate isplaćivane u opštinama koje imaju rudnike, termo i hidroelektrane, te šume i razna druga prirodna bogatstva koja se eksploatišu u velikim količinama.

Reklama

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić kaže da radnici u ovoj opštini imaju najviše plate u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina, te da je i stopa nezaposlenosti znatno niža nego u ostatku entiteta.

– Prepoznatljivi smo po uglju koji se u Ugljeviku kopa već 100 godina i na bazi njega je nastao veliki privredni kapacitet, preduzeće „Rudnik i Termoelektarne Ugljevik“ koje proizvodi od 35 do 40 odsto ukupne potrošnje električne energije u RS – rekao je Perić.

On je naglasio da je lokalna zajednica planskim pristupom razvoja i raznim investicijama doprinijela da Ugljevik postane jedna od najrazvijenijih opština u Srpskoj. On je podsjetio da je Ugljevik za vrijeme bivše Jugoslavije bila jedna od najnerazvijenijih opština tadašnje države.

Iako su Stanari najmlađa opština u Srpskoj, prosječne plate radnika su 1.074, a po zaradi ih prate zaposleni u Gacku koji u prosjeku dobijaju 1.002 marke. S druge strane, mnogo je više opština u kojima radnici imaju plate manje od prosjeka, pa je tako u opštini Kupres prosječno primaju 469 maraka, a u Donjem Žabaru 519 maraka.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović tvrdi da je stanje ekonomije u manjim zajednicama u odnosu na Banjaluku katastrofalno do čega je dovelo gašenje i privatizacija industrijskih kapaciteta po kojima su mnoge manje opštine bile prepoznatljive.

– U malim sredinama praktično nema privrednih aktivnosti zbog čega bi sve opštine koje su ispod republičkog prosjeka po primanju ličnih dohodaka trebalo svrstati u kategoriju nerazvijenih kako bi dobile specijalne pogodnosti za oživljavanje ekonomije – pojašnjava Pavlović i savjetuje da se uspori sa eksploatacijom prirodnih resursa koji nisu obnovljivi.

Reklama

Opštine sa najvećom prosječnom platom

Ugljevik 1.142

Stanari  1.074

Gacko      1.002

Banjaluka  964

Foča         920

Reklama

Opštine sa najmanjom prosječnom platom

Kupres              469

Donji Žabar    519

Jezero                563

Kostajnica        578

Krupa na Uni    623

Reklama

Izvor: Glas Srpske

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu