Connect with us

INVESTICIJE

Predstavljen energetski projekat Krk Energy Hub

Konzorcij stranih tvrtki – Pulsat Global Capital, BSH Group, Cyberun ITSS, Cybering Corp US te CBG (Croatian Business Group), ponovno su danas predstavili energetski projekt Krk Energy Hub

Objavljeno

 


koji se sastoji od sedam različitih projekata vrijednih 4,7 milijardi evra: LNG terminal, kogeneracijska, ekološki prihvatljiva TE na plin, toplana za toplinsko grijanje grada Rijeke, pokretanje proizvodnje u Dini na Krku i završetak nedovršene proizvodne linije, povezivanje plinovoda sa Slovenijom, BiH i Mađarskom, izgradnja dalekovoda i podvodnih kablova za povezivanje Hrvatske s Italijom te trgovina plinom u Hrvatskoj. Svi ti projekti, naglasili su kanadsko-američki investitori na konferenciji za medije, koriste sinergiju kako bi povećali učinkovitost međusobnim korištenjem plina, struje i industrijske pare.

I, kako se čini prema njihovom nastupu, njihovi bi planovi mogli ozbiljno poremetiti planove kompanije LNG Hrvatska i generalno projekta koji ta tvrtka vodi. Sigurni su, naime, da će kroz mjeseca dana riješiti pitanje vlasništva zemlje na Krku na kojoj bi trebali graditi svoje projekte i započeti proces uknjiživanja. To je zemljište, podsjetimo, dio stečajne mase Dioki Grupe i u vlasništvu je Hypo banke, koja je svoja potraživanja prebacila u austrijsku državnu kompaniju Heta, a koje hrvatska država još nije otkupila.

-Razvijamo projekte puno prije nego što je to počeo LNG Hrvatska, od 2008., i već tri godine pregovaramo s  Hypo bankom o zemljištu. Ne znam kako je LNG Hrvatska može razvijati projekt koji nije na njezinom zemljištu. Mi imamo određena vlasnička prava – naglasio je Branko Šarčanin iz grupacije BSH, dodavši i da je LNG Hrvatska prijavljena institucijama EU.

Pojasnio da je njihov koncept gradnje LNG terminala puno ambiciozniji od onog koji razvija LNG Hrvatska te da je strategija razvoja planirana u tri koraka. Prvi korak uključuje kooperativnu isporuku LNG-a kroz postojeće i raspoložive operatera u 2016./2017., druga plutajući terminal koji će biti pušten u roku od 18 do 24 mjeseca od preuzimanja zemljišta te treći i posljednji korak; gradnja kopnenog LNG terminala kapaciteta od 12 do 25 milijardi kubnih metara plina.

Trenutno su u procesu pregovora s dobavljačima te kupcima plina, a tvrde i da je njihov projekt dobio podršku od EU i SAD-a, za razliku od LNG Hrvatske koja je dobila samo novce od EU za financiranje dokumentaciju vezane uz terminal.

– Energetsko čvorište Krk važan je geopolitički projekt koji repozicionira Hrvatsku kao bitan oslonac diverzifikacije izvora dobave energenata za EU te povećava energetsku sigurnost EU i cijele regije. LNG terminalom valorizira hrvatski prostor na jedna potpuno novi način i osigurava dugoročne izvore prihoda od prerade, transporta i trgovine plinom i električnom energijom, donosi oko 1800 novih radnih mjesta te omogućava obnovu i proširenje Dine. Osim toga, daje se snažan investicijski ciklus od 4,7 milijardi eura, u čemu hrvatske kompanije mogu učestvovati prodajom robe, usluge i radova u vrijednosti od oko 1,5 milijardi eura. I sve to u projektu za koji izvore financiranja i rizike snose najvećim dijelom privatni investitori. Očekujemo od hrvatskih učesnika da podrže i lobiraju za svoj interes – istaknuo je i Franjo Luković kao predstavnik hrvatske BSH grupacije, koju čine Končar, Siemens, Pastor, Uljanik, Tehnika, Dalekovod, IVICOM, Energetski institut Hrvoje Požar te Allianz i Zagrebačka banka.

Reklama

Koncept razvoja kanadsko-američkog projekta, kako je istaknuto, se više oslanja na gotovo zaboravljeni Adria LNG te se planiraju otkup dokumentaciju Adria LNG-a i revidiranje dozvola nakon što uđu u posjed zemljišta. Apeliraju na hrvatsku Vladu da im da podršku. Bili su, naime, na sastanku s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem, Plinacrom, zatražili su i sastanak i na višim razinama, s premijerom Tihomirom Oreškovićem, ali ga nisu uspjeli dobiti. Takođe, pozivaju LNG Hrvatsku da im se pridruži jer, kako napominju, država ne može graditi na tuđoj zemlji ili oduzeti zemlju pod izlikom ‘strateškog’ i kršiti pravila tržišne utakmice.

 

Izvor: Lider

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Bosch sa osam milijardi evra pravi najveći posao u svojoj istoriji

Objavljeno

 

Od

Njemački tehnološki gigant Bosh je napravio posao vrijedan milijarde evra – najveći, kako kaže, u istoriji kompanije.

Poslovodstvo u Gerlingenu kod Štutgarta je preciziralo da je riječ o klimatskoj i tehnologiji grijanja.

Grupa planira da od irske kompanije Johnsons Controls preuzme globalni biznis grijanja, ventilacije i erkondišn solucija za stambene i male poslovne zgrade.

Bosch istovremeno namjerava da kupi zajedničko preduzeće Johnsons Controlsa i japanskog industrijskog konglomerata Hitachi.

Akcionari i nadzorni odbor Boscha su odobrili transakciju i obavezujući sporazumi potpisani su u utorak.

Cijena je osam milijardi dolara, a posao će se završiti u roku od 12 mjeseci, ako regulatori daju zeleno svetlo.

Reklama

Izvršni direktor Štefan Hartung je istakao da je transakcija najveća u istoriji kompanije.

Firme koje Bosch planira da kupi su prošle finansijske godine imale promet od oko četiri milijarde evra i širom svijeta oko 12.000 zaposlenih.

Kupovina obuhvata 16 fabrika i 12 razvojnih centara u više od 30 država. Bosch akvizicijom, naveo je, posebno jača svoju tržišnu poziciju u Sjedinjenim Državama i Aziji.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Otključajte svoju finansijsku budućnost! Sa MS Loans na korak od uspjeha

Objavljeno

 

Od

Prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini počinje sa radom, što znači da od danas preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća imaju alternativni izvor za finansiranje svojih potreba i svog poslovanja.

Zaključno sa 02.07.2024. godine uspješno je završena početna ponuda udjela za Otvoreni specijalizovani alternativni investicioni fond za ulaganje u potraživanja po datim zajmovima sa privatnom ponudom „MS Loans“. Pravilima Fonda bilo je predviđeno da početna ponuda može da traje 90 dana, međutim potrebni iznos sredstava od 1.000.000 KM je prikupljen u dosta kraćem roku, čime je okončana početna ponuda udjela.

„MS Loans“ je prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini, a Fond će davati zajmove mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Fond je osnovan sa ciljem da privrednim subjektima omogući brži, jednostavniji i fleksibilniji pristup finansijskim sredstvima koja su im potrebna za redovan rad i razvoj.

Inače, ovo je osmi investicioni fond kojim upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Management Solutions“ d.o.o. Banja Luka, a ukupna imovina svih fondova kojima upravlja Društvo iznosi preko 33 miliona KM. „Management Solutions“ već 17 godina svojim klijentima nudi prepoznatljiva upravljačka rješenja i omogućava im ulaganje slobodnih sredstava u respektabilne investicione fondove, čija imovina se investira kako na domaćem tržištu, tako i na razvijenim svjetskim tržištima.

Više informacija o Fondu možete pronaći ovdje

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

U trendu