Connect with us

PRAVO

Predstavljen model Pravilnika o radu

Banja Luka – Uz veliko interesovanje poslodavaca iz Republike Srpske, Unija udruženja poslodavaca RS, na dva stručna skupa, juče, 11. aprila 2016, predstavila je model Pravilnika o radu.

Objavljeno

 


 

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS Dragutina Škrebića i direktora Saše Aćića, član stručnog tima UUPRS Momčilo Divčić izložio je prisutnima zašto je pripremljen model Pravilnika o radu. Nakon prezentacije samog modela, članovi stručnog tima odgovarali su na pitanja prisutnih.

Naime, u skladu sa odredbama Zakona o radu („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 1/16), od 21. aprila 2016. godine prestaju da važe kolektivni ugovori, a pregovarački procesi za zaključivanje novih kolektivnih ugovora u navedenom periodu neće biti završeni.

Kako bi se obezbijedile kvalitetne pretpostavke za primjenu Zakona o radu nakon prestanka važenja kolektivnih ugovora, Unija udruženja poslodavaca RS okupila je stručni tim koji je izradio model Pravilnika o radu.

U stručni tim za izradu modela Pravilnika o radu uključeni su stručnjaci sa značajnim iskustvom u kreiranju i primjeni propisa iz oblasti radnih odnosa, a koji su aktivno učestvovali u ime UUPRS u fazi donošenja novog Zakona o radu. Stručni tim je pripremio model kako bi se izbjegla mogućnost pojave pravne praznine, odnosno sa željom da se poslodavcima omogući praktična primjena novog Zakona o radu. Istovremeno, model Pravilnika može predstavljati kvalitetnu osnovu za zaključivanje kolektivnog ugovora kod poslodavca.

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu