Connect with us

PRAVO

Vasić: Utvrđena radna verzija opšteg kolektivnog ugovora u RS

BANJALUKA – Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić izjavila je danas da je Radna grupa utvrdila sadržaj radnog teksta opšteg kolektivnog ugovora i pitanja o kojima će Vlada Srpske, sindikati i poslodavci na najvišem nivou voditi pregovore.

Objavljeno

 


„Radna grupa će do ponedjeljka, 18. aprila, normativno i tehnički urediti radni tekst opšteg kolektivnog ugovora i dostaviti ga pregovaračima“, istakla je Vasićeva. U prostorijama Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske u Banjaluci danas je održan sastanak Radne grupe za izradu radnog teksta opšteg kolektivnog ugovora. Radna grupa ima devet članova, od kojih su po tri predstavnici Vlade, Unije udruženja poslodavaca i tri zajednička predstavnika Saveza sindikata i Konfederacije sindikata Republike Srpske. Narodna skupština Republike Srpske krajem decembra usvojila je Zakon o radu, koji je na snagu stupio 20. januara ove godine. Socijalnim partnerima dat je rok od dva mjeseca da započnu pregovore o novom opštem kolektivnom ugovoru i granskim kolektivnim ugovorima, dok stari važe do 20. aprila.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu