Connect with us

PRAVO

Utvrđen Zakon o bibliotečko-informacionoj djelatnosti

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o bibliotečko–informacionoj djelatnosti 

Objavljeno

 


 

kojim se, između ostalog, uređuju bibliotečko–informaciona građa i izvori, bibliotečko–informacioni sistem, osnove sistema uzajamne katalogizacije, te matične funkcije u bibliotečko–informacionoj djelatnosti.

Ovim zakonom uređuju se i ciljevi razvoja bibliotečko–informacione djelatnosti, osnivanje i vrste biblioteka, prava i obaveze korisnika, pravni položaj Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, te način finansiranja biblioteka.

Neposredan povod za donošenje novog zakona je težnja da se postojeća normativna rješenja u oblasti bibliotečko-informacione djelatnosti usaglase sa međunarodnim i evropskim standardima u ovoj oblasti, posebno sa novim informacionim okruženjem koje je znatno izmijenjeno u odnosu na period kada je donesen prethodni zakon, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Donošenje novog Zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti nametnula je potreba da se na bazi dugogodišnjeg iskustva u primjeni Zakona o bibliotečkoj djelatnosti otklone slabosti koje su u praksi otežavale njegovu primjenu.

Jedan od razloga za donošenje novog zakona je i potreba za podsticanjem primjene novih tehnologija u bibliotečkoj djelatnosti, naročito informacionih tehnologija i digitalizacije, a što važećim zakonom nije regulisano.

Reklama

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuju način i postupak mirnog rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova, izbor, prava i obaveze arbitara i miritelja, kao i način osnivanja tijela za mirno rješavanje radnih sporova, te druga pitanja od značaja za mirno rješavanje radnih sporova.

Donošenje novog Zakona o radu, koji je opšti propis u ovoj oblasti, osnovni je razlog za donošenje ovog zakona. Uočen je i nedostatak u primjeni važećeg zakona, u kojem nisu jasno definisane vrste kolektivnih radnih sporova, te nije jasno definisana uloga arbitara, miritelja i mirovnih tijela, kao ni način njihovog odlučivanja.

Vlada je danas usvojila i informaciju o projektu „Vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Republici Srpskoj“ i informaciju o organizaciji ICF Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na divljim vodama „Vrbas 2016“.

 

Izvor: Srna

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu