Connect with us

PRIVREDA

Privreda Srpske može da funkcioniše samostalno

ISTOČNO SARAJEVO – Republika Srpska je otvorena za saradnju sa svim zainteresovanim stranama i investitorima bez obzira na zemlju i dio svijeta iz kojeg dolaze, a saradnja država regiona neophodna je za dalji razvoj i ekonomski rast.

Objavljeno

 


To je jedan od najvažnijih zaključaka dvodnevnog „Jahorina ekonomskog foruma 2016“, koji je, pod pokroviteljstvom Milorada Dodika, predsjednika RS, a uz medijsko pokroviteljstvo „Nezavisnih novina“, organizovalo Udruženje ekonomista RS – SWOT. Zaključeno je i da privreda RS ima kapacitete da funkcioniše samostalno, te da organizacija i rad zajedničkih institucija BiH u velikoj mjeri otežava i ograničava funkcionalnost institucija RS i domaće privrede, što se negativno odražava na rad privrednika.

Učesnici foruma zaključili su da je monetarna politika ključna za razvoj privrede i poboljšanje poslovne klime u RS i BiH. Organizacija i rad entitetskih poreskih organa ocijenjeni su kao funkcionalni, ali su se učesnici složili da postoji potreba za unapređenjem poreske politike i jačanjem kapaciteta entitetskih poreskih organa. „Vrlo smo zadovoljni da smo tokom foruma formirali zaključke koji treba da posluže kao smjernice za buduće razgovore i mjere kojima našu ekonomiju i uslove u privredi možemo učiniti boljim i efikasnijim“, rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor SWOT-a i član OO foruma. Na Jahorini je danas održana panel diskusija o temi „U susret Evropskoj uniji – put kojim mi idemo“, koji je otvorila Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, a istakla je da je cilj RS i BiH, kao i drugih država na Balkanu, članstvo u EU, ali uz poštovanje i uvažavanje specifičnosti i posebnosti svake od tih država. „Put ka EU je ambiciozna tema, ali EU nije danas ono o čemu smo mi ranije učili i Evropa koju smo izučavali“, rekla je Cvijanovićeva. Ona je naglasila da su učesnici foruma zaključili da su pravila pristupanja EU danas manje koherentna i manje koncentrisana u odnosu na prethodna pravila, jer se pojavio niz individualnih i specifičnih zahtjeva koji se postavljaju prema pojedinim zemljama. Na pitanje novinara, Cvijanovićeva je ponovila da na sastancima s MMF-om u Vašingtonu niko ni od nje niti od delegacije RS, kao ni od delegacije sa nivoa BiH, nije tražio uspostavljanje jedinstvene bankarske supervizije na nivou BiH, kao ni uspostavljanje jedinstvene agencije za bankarstvo, te da u Vašingtonu niko nije tražio ni likvidaciju Banke Srpske.

Stavove RS u vezi s njenim evropskim putem i procesom usklađivanja propisa sa zakonodavstvom EU prezentovao je i Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, koji je ocijenio da RS mora biti vidljiva na putu evropskih integracija.   „Vlada RS prepoznala je značaj približavanja EU i započela je prilagođavanje domaćeg zakonodavstva s pravnim tekovinama EU“, naglasio je Klokić. Nakon ove, veoma posjećene sesije, kojoj je prisustvovao i Dodik, utvrđeni su zaključci i upriličeno je zatvaranje skupa. Dodik je rekao da je ekonomski forum na Jahorini potpuno ostvario svoje ciljeve i da je RS dokazala da ima potencijal da organizuje forum poput ovoga. „Ljudi imaju interes da dođu ovdje, razmijene mišljenja i edukuju se. Vrijedilo je biti ovdje ova dva dana. Na ovaj način se moramo vidjeti i iduće godine“, rekao je Dodik na zatvaranju foruma. Tokom foruma Natalija Kulikova, članica Ruske akademije nauka, zahvalila je RS što se nije pridružila sankcijama protiv Rusije. Gorges Kremlis, iz Evropske komisije, istakao je da je za BiH evropski put idealan put, ali zahtijeva mnogo političke odlučnosti, konkretnu viziju i predanost. „Jahorina ekonomski forum 2016“ je tokom dva dana okupio više od 400 domaćih i stranih ekonomista, privrednika, predstavnika izvršne vlasti, političara, ambasadora i menadžera.

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu