Connect with us

PRIVREDA

Proizvodi mljekare „Pađeni“ uskoro u zemljama EU

BILEĆA – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će narednih dana bilećka mljekara „Pađeni“, koja je jedna od najrespektabilnijih mljekara u Republici Srpskoj, dobiti dozvolu za izvoz proizvoda u Evropsku uniju.

Objavljeno

 


Izvor:

Šarović je nakon obilaska pogona i razgovora sa rukovodstvom ove mljekare rekao da će narednih dana nadležna komisija doći u kompaniju da bi izvršila predviđene provjere, te izrazio uvjerenje da će mljekara vrlo brzo dobiti potreban sertifikat, odnosno evropski broj.

„Prema pravilu, dozvole daju domaće institucije, odnosno Kancelarija za veterinarstvo“, rekao je Šarović i napomenuo da ova kompanija ima punu podršku Ministarstva jer je riječ o jednom od najboljih kolektiva u Istočnoj Hercegovini i drugoj mljekari po obimu proizvodnje u Republici Srpskoj.

Šarović je istakao da se uvjerio da je riječ o modernom pogonu sa oko 90 zaposlenih, koji dnevno preradi preko 40.000 litara mlijeka, napominjući da je mljekara spremna da svoje proizvode plasira širom EU.

Vlasnik mljekare „Pađeni“ Nenad Vukoje zahvalio je za podršku, ističući da je to i njemu i zaposlenima podstrek da rade još bolje, te dodao da će im izvoz na tržište EU mnogo značiti.

Reklama

„Ove godine planiramo proširenje kapaciteta za 20.000 litara. Veći dio opreme nabavili smo i ovih dana ćemo je montirati“, rekao je Vukoje i dodao da je urađena i projektna dokumentacija za proširenje objekta za oko 800 metara kvadratnih.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba istakao da mljekara „Pađeni“ zaslužuje svu pažnju i da će već naredne sedmice biti formirana komisija koja će utvrditi da li se poštuju procedure koje zahtijeva Evropska komisija.

„Na osnovu onoga što smo vidjeli nema sumnje u ovu mljekaru“, rekao je Kalaba i pojasnio da će komisija napraviti izvještaj na osnovu koga će kompanija biti upisana na evropsku listu.

Prema njegovim riječima, nakon mjesec do 40 dana mljekara „Pađeni“ moći će da izvozi u zemlje EU.

Reklama

Šarović je danas u Bileći obišao pogone preduzeća za preradu kože „Bilkon“ i razgovarao sa direktorom Nikolom Nosovićem o poslovnim planovima tog preduzeća.

„Bilkon“ je jedino preduzeće u Republici Srkpoj koje se bavi preradom kože.

Izvor:Srna

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu