„Na korak smo od naplate duga SSSR-a od 125 miliona dolara“

0

 

“Došlo je vrijeme za naplatu ruskog duga ka željeznicama entiteta”, prije samo dva mjeseca bila je ovo informacija u procesu rješavanja. No, danas je na rusko-bh. pregovaračkom stolu sasvim drugi prijedlog načina rješavanja duga nekadašnjeg Sovjetskog saveza prema Bosni i Hercegovini.

Tada smo objavili da nije ni logično ni jasno lobiranje države prema kojoj je dug od 125 miliona dolara trebao biti umanjen za 90, a željeznice bi u opremi dobile 26 miliona dolara. Nakon pisma ruskog ministra finansija nadležnom ministru Bevandi – stvar se rješava tako da država sada očekuje svih 125 miliona dolara. I to u kešu.

„Mi potražujemo od Rusa klirinški dug, a dužni smo za plin i mislili smo da je vrhunac toga da prebijemo dugove. Ja vjerujem samo u institucije i institucionalno djelovanje i prije možda 20-ak dana i manje imao sam najava i na kraju dobio pismo od ruskog minista finansija gdje su moje molbe uslišene i jednostavno nam je otvorena mogućnost da mi naplatimo kliring u gotovini na račun“, ističe Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Ruski kolega Bevandi je iskazao namjeru da bi omjer duga mogao ići 33 posto Republici Srpskoj, odnosno 67 posto Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Pustimo to dok donesemo odluku, odnosno dok druga strana ne potvrdi da to možemo izvršiti. To mi je puno bitnije. I onda na nivou Fiskalnog vijeća se donosi odluka o raspodjeli i to mi je manji problem. Ja mislim da nećemo biti toliko naivni, rekao bih i ludi, da ne iskoristimo ovu šansu jer nijedna država bivše Jugoslavije to nije naplatila onako kako bi mi trebali naplatiti – u novcu“, otkriva Bevanda.

Vlade entiteta već su razmatrale rusko pismo i načelno se slažu da proces pregovora otpočne. Vlada Republike Srpske, reklo bi se, više nego federalna.

Vlada RS prihvata prijedlog Ruske Federacije da se dug, u iznosu od 125,2 miliona dolara, koji Ruska Federacija ima prema BiH, podijeli u omjeru 33 posto Republici Srpskoj i 67 posto Federaciji BiH, te da se alikvotni dio uplati direktno u budžete entiteta.
Druge zemlje bivše Jugoslavije naplatile su tzv. klirinški dug u robama. Bosna i Hercegovina jedina je koja to još uvijek nije uspjela. Procesa pregovora za N1 prisjeća se nekada prva žena za finasije u Republici Srpskoj.

„I tada su Rusi nudili spisak da zatvore dug, nama je u interesu bio gas i onda mi između sebe da rješavamo to pitanje ili nešto što nam je zaista potrebno. Uvijek je dolazio spisak roba sa kojim nismo znali šta ćemo sa njima, to vam je kao ona vezana trgovina nekada – kupi 200 grama kafe, a moraš uzeti i štipaljke. Otprilike je to tako izgledalo“, kazala je Svetlana Cenić, bivša ministarka finansija RS.

Ovaj dug ‘naplaćuje’ se godinama. Rusi su nam prvo trebali oprostiti dug za isporuku prirodnog gasa, zatim isporučiti višenamjenske ruske helikoptere sa čime u prošlosti nisu bili saglasni članovi Predsjedništva BiH, a onda i opremu za Željeznice. Sada smo na korak do direktne uplate sredstava.

Izvor: N1