Connect with us

PRIVREDA

„Na korak smo od naplate duga SSSR-a od 125 miliona dolara“

Bosna i Hercegovina na korak je do naplate 125 miliona dolara tzv. klirinškog duga bivšeg SSSR-a u kešu. Predmet je to pisma ruskog ministra finansija bh. kolegi Vjekoslavu Bevandi. Ova problematika rješava se godinama. Rusi su nam prvo trebali oprostiti dug za gas, zatim isporučiti helikoptere, a posljednja opcija bila je oprema za Željeznice.

Objavljeno

 


Izvor:

 

“Došlo je vrijeme za naplatu ruskog duga ka željeznicama entiteta”, prije samo dva mjeseca bila je ovo informacija u procesu rješavanja. No, danas je na rusko-bh. pregovaračkom stolu sasvim drugi prijedlog načina rješavanja duga nekadašnjeg Sovjetskog saveza prema Bosni i Hercegovini.

Tada smo objavili da nije ni logično ni jasno lobiranje države prema kojoj je dug od 125 miliona dolara trebao biti umanjen za 90, a željeznice bi u opremi dobile 26 miliona dolara. Nakon pisma ruskog ministra finansija nadležnom ministru Bevandi – stvar se rješava tako da država sada očekuje svih 125 miliona dolara. I to u kešu.

„Mi potražujemo od Rusa klirinški dug, a dužni smo za plin i mislili smo da je vrhunac toga da prebijemo dugove. Ja vjerujem samo u institucije i institucionalno djelovanje i prije možda 20-ak dana i manje imao sam najava i na kraju dobio pismo od ruskog minista finansija gdje su moje molbe uslišene i jednostavno nam je otvorena mogućnost da mi naplatimo kliring u gotovini na račun“, ističe Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Reklama

Ruski kolega Bevandi je iskazao namjeru da bi omjer duga mogao ići 33 posto Republici Srpskoj, odnosno 67 posto Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Pustimo to dok donesemo odluku, odnosno dok druga strana ne potvrdi da to možemo izvršiti. To mi je puno bitnije. I onda na nivou Fiskalnog vijeća se donosi odluka o raspodjeli i to mi je manji problem. Ja mislim da nećemo biti toliko naivni, rekao bih i ludi, da ne iskoristimo ovu šansu jer nijedna država bivše Jugoslavije to nije naplatila onako kako bi mi trebali naplatiti – u novcu“, otkriva Bevanda.

Vlade entiteta već su razmatrale rusko pismo i načelno se slažu da proces pregovora otpočne. Vlada Republike Srpske, reklo bi se, više nego federalna.

Vlada RS prihvata prijedlog Ruske Federacije da se dug, u iznosu od 125,2 miliona dolara, koji Ruska Federacija ima prema BiH, podijeli u omjeru 33 posto Republici Srpskoj i 67 posto Federaciji BiH, te da se alikvotni dio uplati direktno u budžete entiteta.
Druge zemlje bivše Jugoslavije naplatile su tzv. klirinški dug u robama. Bosna i Hercegovina jedina je koja to još uvijek nije uspjela. Procesa pregovora za N1 prisjeća se nekada prva žena za finasije u Republici Srpskoj.

Reklama

„I tada su Rusi nudili spisak da zatvore dug, nama je u interesu bio gas i onda mi između sebe da rješavamo to pitanje ili nešto što nam je zaista potrebno. Uvijek je dolazio spisak roba sa kojim nismo znali šta ćemo sa njima, to vam je kao ona vezana trgovina nekada – kupi 200 grama kafe, a moraš uzeti i štipaljke. Otprilike je to tako izgledalo“, kazala je Svetlana Cenić, bivša ministarka finansija RS.

Ovaj dug ‘naplaćuje’ se godinama. Rusi su nam prvo trebali oprostiti dug za isporuku prirodnog gasa, zatim isporučiti višenamjenske ruske helikoptere sa čime u prošlosti nisu bili saglasni članovi Predsjedništva BiH, a onda i opremu za Željeznice. Sada smo na korak do direktne uplate sredstava.

Izvor: N1

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu