Connect with us

PRIVREDA

ROLDUGIN: Putin mi je stari prijatelj, ali ja nisam biznismen

SANKT PETERBURG – Autori „Panamskih dokumenata“ nisu mogli da nađu direktnu vezu između Vladimira Putina i afere, pa nastoje da preko Sergeja Roldugina, poznatog violončeliste, nekako „ubace“ ruskog lidera u priču.

Objavljeno

 


Prema mišljenju novinara koji su objelodanili dokumente, Roldugin je Putinova osoba od povjerenja i, navodno, ima „ključnu ulogu“ u mreži, kako se tvrdi, tajnih ofšor ugovora.

Roldugin, poznati violončelista iz Sankt Peterburga, ne krije da je dobar prijatelj ruskog predsjednika i to iz vremena kada Putin još nije bio na vlasti, ali navodi da se novcem bavio u doba Gorbačovljeve „perestrojke“.

Zapadni mediji tvrde da poznati umjetnik ima „dva lica“ i da živi dvostrukim životom – s jedne strane je skroman i popularan muzičar, a sa druge je „čuvar Putinovog novca“.

Za ovu tvrdnju autori nemaju direktan dokaz, pa nastoje da pričom o Rolduginu nekako povežu Putina i aferu.

U glavnoj biografskoj knjizi pod naslovom „U prvom licu“ Roldugin je opisao kako su se on i Putin sreli još 1977. godine i „od tada su nerazdvojni“.

„Putin mi je kao brat. Ranije, kada nisam imao gdje otići, odlazio sam kod njega, kod njega sam i spavao i jeo“, piše Sergej Roldugin.

Reklama

Oni su zajedno odlazili u pozorište sa „simpatičnom djevojkom Ljudom“, koja će kasnije postati supruga Vladimira Putina.

Roldugin kaže da su on i Putin u to doba „zajedno sudjelovali u uličnim tučama i zajedno su se noću vozili po Lenjingradu /danas Sankt Peterburgu/“.

Roldugin je bio i kum na krštenju prve Putinove kćeri Maše, što je još jedan, navodni, „dokaz“ za optužbe da je „čuvar novca“.

Po završetku Lenjingradskog konzervatorija Roldugin je putovao na gostovanja u Japan. „Imao sam više novca od Vovke /Putina/. S tih putovanja sam mu donosio suvenire i razne majice“, napisao je Roldugin.

Sergej Roldugin u Rusiji se, inače, nije često pominjao kao Putinov prijatelj. U medijima je on najčešće figurirao kao solista i dirigent „Marijinskog teatra“, muzički menadžer i pokrovitelj umjetnosti.

On je imao manjinske dionice u banci „Rosija“, koja je u pojedinim stranim i ruskim liberalnim medijima okarakterisana kao „lična banka užeg kruga Putinovih najbližih saradnika“, za šta nisu izneseni direktni dokazi.

Reklama

Roldugin je postao dioničar 2005. godine, kupivši 3,96 odsto dionica. Ruski mediji su izvještavali da poznati violončelista nije sudjelovao u upravljanju bankom.

Mada je prijatelj sa Putinom, Roldugin nije postao ministar kulture, iako se o tome svojevremeno spekulisalo.

Godinu dana bio je rektor Sanktpeterburškog konzervatorijuma, a 2005. godine postao je umjetnički direktor sanktpeterburškog Doma muzike.

Novinari liberalnog i opozicionog lista „Novaja gazeta“ nastoje da Roldugina prikažu kao Putinovog čovjeka za novac, a, navodno, neki od njih su i učestvovali u istragama oko „Panamskih papira“.

Problem autora je u tome što nema direktnih veza Putina sa aferom, pa „Novaja gazeta“ pominje „nekog čovjeka koji poznaje Roldugina“ i citira njegove riječi da je Putinu „bio potreban čovjek kome može vjerovati“.

Ali, problem je u tome što se ne zna o kakvom je svjedoku riječ niti kako se on zove.

Reklama

Sergej Roldugin je lično odgovorio novinarima na pitanje o panamskim ofšor aktivima.

„Vrlo davno sam imao veze sa tim biznisom. Bilo je to još prije perestrojke. Takav je bio splet okolnosti. Zatim se to dalje razvijalo… Od tog novca se između ostalog dotira Dom muzike. Ali to je posebna tema“, rekao je Roldugin.

Kompanija „Mosak Fonseka“ odbila je da potvrdi autentičnost „Panamskih dokumenata“, a postupak novinara okarakterisala je kao zločin.

SRNA

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu