ROLDUGIN: Putin mi je stari prijatelj, ali ja nisam biznismen

0

Prema mišljenju novinara koji su objelodanili dokumente, Roldugin je Putinova osoba od povjerenja i, navodno, ima „ključnu ulogu“ u mreži, kako se tvrdi, tajnih ofšor ugovora.

Roldugin, poznati violončelista iz Sankt Peterburga, ne krije da je dobar prijatelj ruskog predsjednika i to iz vremena kada Putin još nije bio na vlasti, ali navodi da se novcem bavio u doba Gorbačovljeve „perestrojke“.

Zapadni mediji tvrde da poznati umjetnik ima „dva lica“ i da živi dvostrukim životom – s jedne strane je skroman i popularan muzičar, a sa druge je „čuvar Putinovog novca“.

Za ovu tvrdnju autori nemaju direktan dokaz, pa nastoje da pričom o Rolduginu nekako povežu Putina i aferu.

U glavnoj biografskoj knjizi pod naslovom „U prvom licu“ Roldugin je opisao kako su se on i Putin sreli još 1977. godine i „od tada su nerazdvojni“.

„Putin mi je kao brat. Ranije, kada nisam imao gdje otići, odlazio sam kod njega, kod njega sam i spavao i jeo“, piše Sergej Roldugin.

Oni su zajedno odlazili u pozorište sa „simpatičnom djevojkom Ljudom“, koja će kasnije postati supruga Vladimira Putina.

Roldugin kaže da su on i Putin u to doba „zajedno sudjelovali u uličnim tučama i zajedno su se noću vozili po Lenjingradu /danas Sankt Peterburgu/“.

Roldugin je bio i kum na krštenju prve Putinove kćeri Maše, što je još jedan, navodni, „dokaz“ za optužbe da je „čuvar novca“.

Po završetku Lenjingradskog konzervatorija Roldugin je putovao na gostovanja u Japan. „Imao sam više novca od Vovke /Putina/. S tih putovanja sam mu donosio suvenire i razne majice“, napisao je Roldugin.

Sergej Roldugin u Rusiji se, inače, nije često pominjao kao Putinov prijatelj. U medijima je on najčešće figurirao kao solista i dirigent „Marijinskog teatra“, muzički menadžer i pokrovitelj umjetnosti.

On je imao manjinske dionice u banci „Rosija“, koja je u pojedinim stranim i ruskim liberalnim medijima okarakterisana kao „lična banka užeg kruga Putinovih najbližih saradnika“, za šta nisu izneseni direktni dokazi.

Roldugin je postao dioničar 2005. godine, kupivši 3,96 odsto dionica. Ruski mediji su izvještavali da poznati violončelista nije sudjelovao u upravljanju bankom.

Mada je prijatelj sa Putinom, Roldugin nije postao ministar kulture, iako se o tome svojevremeno spekulisalo.

Godinu dana bio je rektor Sanktpeterburškog konzervatorijuma, a 2005. godine postao je umjetnički direktor sanktpeterburškog Doma muzike.

Novinari liberalnog i opozicionog lista „Novaja gazeta“ nastoje da Roldugina prikažu kao Putinovog čovjeka za novac, a, navodno, neki od njih su i učestvovali u istragama oko „Panamskih papira“.

Problem autora je u tome što nema direktnih veza Putina sa aferom, pa „Novaja gazeta“ pominje „nekog čovjeka koji poznaje Roldugina“ i citira njegove riječi da je Putinu „bio potreban čovjek kome može vjerovati“.

Ali, problem je u tome što se ne zna o kakvom je svjedoku riječ niti kako se on zove.

Sergej Roldugin je lično odgovorio novinarima na pitanje o panamskim ofšor aktivima.

„Vrlo davno sam imao veze sa tim biznisom. Bilo je to još prije perestrojke. Takav je bio splet okolnosti. Zatim se to dalje razvijalo… Od tog novca se između ostalog dotira Dom muzike. Ali to je posebna tema“, rekao je Roldugin.

Kompanija „Mosak Fonseka“ odbila je da potvrdi autentičnost „Panamskih dokumenata“, a postupak novinara okarakterisala je kao zločin.

SRNA