Connect with us

PRAVO

Udovički: Nema suštinskih prepreka u sprovođenju Zakona o opštem upravnom postupku

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da suštinski ne postoje prepreke u primeni Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), koji predviđa razmenu podataka iz službenih evidencija po službenoj dužnosti, jer pojedine lokalne samouprave već na taj način služe svojim sugrađanima.

Objavljeno

 


 

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, Udovički je ocijenila da je i stari Zakon predviđao da se od građana ne smije tražiti podatak koji uprava već posjeduje, ali da se ta obaveza nije poštovala.

„Znali smo da radimo rizičan posao kada smo za reformu javne uprave dali kratak rok, ali smo uvjereni da to ipak u najvećoj mjeri može da se ostvari. ZUP donosi fundamentalne promjene koje nisu lako opipljive i jako je važno da najavimo tu veliku promjenu, da nas sve protrese i razbudi. Nešto se zauvjek promijenilo, a razmjena podataka iz službenih evidencija je upravo to“, rekla je ministarka.

Prvom sastanku Radne grupe za formulisanje preporuka za uspostavljanje i unaprijeđenje mehanizama razmjene podataka iz službenih evidencija u skladu sa ZUP-om prisustvovao je i direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović, koji je najavio da će od iduće sedmice biti moguće upisivanje djece u vrtiće pomoću usluge eVrtić.

On je najavio i da se radi na omogućavanju dostupnosti podataka 10 do 15 servisa iz velikih baza podataka MUP-a, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre (APR) i Ministarstva državne uprave i lokalne samuprave Srbije.

 

Reklama

Izvor: Beta

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu