Udovički: Nema suštinskih prepreka u sprovođenju Zakona o opštem upravnom postupku

0

 

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, Udovički je ocijenila da je i stari Zakon predviđao da se od građana ne smije tražiti podatak koji uprava već posjeduje, ali da se ta obaveza nije poštovala.

„Znali smo da radimo rizičan posao kada smo za reformu javne uprave dali kratak rok, ali smo uvjereni da to ipak u najvećoj mjeri može da se ostvari. ZUP donosi fundamentalne promjene koje nisu lako opipljive i jako je važno da najavimo tu veliku promjenu, da nas sve protrese i razbudi. Nešto se zauvjek promijenilo, a razmjena podataka iz službenih evidencija je upravo to“, rekla je ministarka.

Prvom sastanku Radne grupe za formulisanje preporuka za uspostavljanje i unaprijeđenje mehanizama razmjene podataka iz službenih evidencija u skladu sa ZUP-om prisustvovao je i direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović, koji je najavio da će od iduće sedmice biti moguće upisivanje djece u vrtiće pomoću usluge eVrtić.

On je najavio i da se radi na omogućavanju dostupnosti podataka 10 do 15 servisa iz velikih baza podataka MUP-a, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre (APR) i Ministarstva državne uprave i lokalne samuprave Srbije.

 

Izvor: Beta