Connect with us

PRAVO

Usvojen Zakon o radu FBiH

 

Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je danas na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je bilo drugo izjašnjavanje Doma o tom zakonu. Prvi put su ga delegati odobrili 30. jula prošle godine, ali je Ustavni sud FBiH odlučio 17. februara da ga treba vratiti u Dom naroda, u fazu 

Objavljeno

 


 

Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je danas na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo je bilo drugo izjašnjavanje Doma o tom zakonu.

Prvi put su ga delegati odobrili 30. jula prošle godine, ali je Ustavni sud FBiH odlučio 17. februara da ga treba vratiti u Dom naroda, u fazu predlaganja, jer julska sjednica, odnosno njen dio u kojem je odlučivano o zakonu, nije održan u skladu s Poslovnikom a time ni s Ustavom FBiH.

Očitovanje Ustavnog suda zatražila je ubrzo nakon julske sjednice grupa od 17 delegata navodeći da im tada nije ostavljeno dovoljno vremena da ulažu amandmane.

Zakon je danas, u formi prijedloga, stavljen na dnevni red. Amandmana je bilo, ali većinom glasova su odbačeni.

Reklama

Ustavni sud nije ulazio u meritum zakona, napomenuo je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Poslodavac će imati obavezu da novog zaposlenika prijavi dan prije zastupanja u radni odnos, umjesto sedam dana koje je do sada imao na raspolaganju.

To je propisano Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, koji će stupiti na snagu osmog dana od objave u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Vlada Federacije BiH predložila je izmjene i dopune u cilju stvaranja pravnog osnova u borbi protiv crnog tržišta, a koje su u potpunosti usvojene nakon što ih je danas odobrio Dom naroda, a ranije i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Druga izmjena i dopuna odnosi se na to da se omogućava svakom osiguraniku putem informacionog sustava u Poreznoj upravi FBiH da ima izravan pristup o uplaćenim doprinosima od poslodavca.

– Dok u cijelosti ne bude u funkciji elektronski dokument i elektronski pečat osiguranik će i dalje na pismeni zahtjev upućen Poreznoj upravi moći dobiti uvjerenje o uplaćenim doprinosima koje služi kao javna isprava – potvrdila je ranije Feni pomoćnica ministrice finansija Mira Bradara.

Reklama

Predložene izmjene u vezi s uvidom u stanje uplaćenih doprinosa temelji se na činjenici da je Porezna uprava Federacije BiH, u suradnji s FAR projektom USAID-a, pripremila online web portal za osiguranike, koji će putem interneta moći imati uvid u stanje uplaćenih doprinosa.

Izvor: ePravo

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu