Connect with us

PRAVO

Narodna skupština RS nije usvojila Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima

Narodna skupština Republike Srpske nije juče prihvatila Zakon o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima, koji je predložio Klub poslanika opozicione Srpske demokratske stranke (SDS), prenijele su agencije.

Objavljeno

 


 

Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prvo je saopštio da će podržati taj zakon, ali su od toga odustali pošto je predsednik RS i lider te stranke Milorad Dodik održao sastanak sa predstavnicima Hypo banke i zatražio da se predloženi zakon ne usvoji.
Dodik je poslije sastanka rekao da je s predstavnicima banke postignut dogovor o rješavanju problema građana koji su kod Hypo banke podigli kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.
Pripremljeno rješenje problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima suočavaju podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 30%, uz konverziju u domaću valutu po trenutnom kursu i fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99%, pri čemu će banka snositi sve naknade prenosa, saopšteno je iz Hypo Alpe Adria Bank, prenosi agencija Srna. 
Obezbjeđenje po novom kreditu ostaje isto. Moguće je i dalje produženje roka dospijeća do 100% preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti, navodi se u saopštenju.
Predloženo rješenje Hypo banke ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti u vidu dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obaveza za 50%, a koja će se osigurati za 25% klijenata čija domaćinstva imaju najniža mjesečna primanja.
Cilj banke je da u narednih nekoliko mjeseci riješi i zaključi konverziju. Sa klijentima će se direktno stupati u kontakt, te će biti zamoljeni da banci do 31. marta dostave podatke o svojim primanjima, pri čemu banka planira da počne sa sprovođenjem konverzija od 18. aprila, te da se proces konverzije završi do 1. jula.
– Sa ovim dobrovoljnim rješenjem Hypo banke u BiH pružaju svojim klijentima više nego fer rješenje koje će ih finansijski rasteretiti, a koje ujedno predstavlja i rješenje koje neće ugroziti domaći bankarski sistem ili domaću ekonomiju – rekao je predsjednik Uprave Hypo grupe Alpe Adria Ulrih Kising.
Iz Hypo grupe navode da su, svjesni problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima suočavaju, pripremili zajedno sa novim vlasnicima odgovorno rješenje za sve svoje klijente fizička lica koji imaju kredite u otplati sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.
Od svih banaka u BiH jedino je Hypo banka davala kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.
U BiH ima 9.000 korisnika ovog kredita, od čega jedna trećina u RS, a oni i poslije deset godina redovnog vraćanja kredita imaju dug veći od visine podignutog kredita.(eKapija)
Izvor: Banke&Biznis

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu