Narodna skupština RS nije usvojila Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima

0

 

Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prvo je saopštio da će podržati taj zakon, ali su od toga odustali pošto je predsednik RS i lider te stranke Milorad Dodik održao sastanak sa predstavnicima Hypo banke i zatražio da se predloženi zakon ne usvoji.
Dodik je poslije sastanka rekao da je s predstavnicima banke postignut dogovor o rješavanju problema građana koji su kod Hypo banke podigli kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.
Pripremljeno rješenje problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima suočavaju podrazumijeva smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 30%, uz konverziju u domaću valutu po trenutnom kursu i fiksnu kamatnu stopu novog kredita od 5,99%, pri čemu će banka snositi sve naknade prenosa, saopšteno je iz Hypo Alpe Adria Bank, prenosi agencija Srna. 
Obezbjeđenje po novom kreditu ostaje isto. Moguće je i dalje produženje roka dospijeća do 100% preostalog roka otplate kredita za klijente do najviše 75 godina starosti, navodi se u saopštenju.
Predloženo rješenje Hypo banke ima i dodatnu komponentu socijalne odgovornosti u vidu dodatne olakšice smanjenja iznosa kreditnih obaveza za 50%, a koja će se osigurati za 25% klijenata čija domaćinstva imaju najniža mjesečna primanja.
Cilj banke je da u narednih nekoliko mjeseci riješi i zaključi konverziju. Sa klijentima će se direktno stupati u kontakt, te će biti zamoljeni da banci do 31. marta dostave podatke o svojim primanjima, pri čemu banka planira da počne sa sprovođenjem konverzija od 18. aprila, te da se proces konverzije završi do 1. jula.
– Sa ovim dobrovoljnim rješenjem Hypo banke u BiH pružaju svojim klijentima više nego fer rješenje koje će ih finansijski rasteretiti, a koje ujedno predstavlja i rješenje koje neće ugroziti domaći bankarski sistem ili domaću ekonomiju – rekao je predsjednik Uprave Hypo grupe Alpe Adria Ulrih Kising.
Iz Hypo grupe navode da su, svjesni problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima suočavaju, pripremili zajedno sa novim vlasnicima odgovorno rješenje za sve svoje klijente fizička lica koji imaju kredite u otplati sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.
Od svih banaka u BiH jedino je Hypo banka davala kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.
U BiH ima 9.000 korisnika ovog kredita, od čega jedna trećina u RS, a oni i poslije deset godina redovnog vraćanja kredita imaju dug veći od visine podignutog kredita.(eKapija)
Izvor: Banke&Biznis