Connect with us

PRAVO

Saznajte sve pojedinosti novog Zakona o radu u FBiH

U Službenim novinama Federacije BIH objavljen je novi Zakon o radu koji će stupiti na snagu za 5 dana.

Objavljeno

 


Zakon je usvojen u julu prošle godine. Nakon presude Ustavnog suda da je donesen mimo Ustava Federacije i Poslovniku o radu, stavljen je van snage.

Nakon ponovno provedene procedure, u istom tekstu usvojen je krajem marta. Amandmani opozicije nisu. 

Najvažnije izmjene u odnosu na raniji Zakon odnose se na Ugovor o radu na određeno vrijeme koji se ne može zaključiti za period duži od tri godine.

Radna sedmica iznosi maksimalno 48 sati, dok je najduže trajanje godišnjeg odmora 30, najmanje 20 dana. Najviše reakcije u javnosti ipak izazvalo je uvođenje mogućnosti otkaza radniku koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od šest mjeseci, odnosno dogovor oko koletivnih ugovora koji mora biti zaključen za tri, najduže sedam mjeseci.

Kada je u pitanju novi opšti kolektivni ugovor, sindikat će insistirati na onome sto je u međuvremenu dogovoreno.

„Najniža cijena rada koja je propisana sa 407, 410 mraka u odnosu na dosadašnju, s tim da ima propisano da se topli obrok kreće od 0,5 do 1 posto, do sada je bio 1 posto definisano, i minuli rad za koje je predviđeno da ga nema nikako, uspjeli smo ga dovesti na 0,4 posto, sa 0,5 %,0,6%, ovisno koliko je gdje bio. No najvažnije je da je ostao opšti kolektivni ugovor kao granacija dogovorenih prava“, ističe Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Reklama

Iako u sindikatu nisu zadovoljni Zakonom, podsjećaju da je on mogao biti mnogo gori da su uspjeli pokušaji vlade da donese nove izmjene nakon sto je presudom Ustavnog suda iz formalnih razloga Zakon stavljen van snage.

Primjerice pitanje cenzusa, odnosno reprezentativnosti sindikata koji je u RS novim zakonom spušten na tek pet posto zbog čega su u pregovore oko kolektivnih ugovora uključena dva sindikata.

U Federaciji se u tome nije uspjelo.

U Udruženju poslodavaca FBiH naglašavaju kako je Zakon prihvatljiv. Ocijenili su kako proteklih „osam mjeseci vladao pravni haos“ što je stvorilo različita tumačenja i napravilo probleme kako radnicima tako i poslodavcima, sve zbog insistiranja da se Zakon donese u hitnoj proceduri.

Inače, nijedan amandaman koji je na posljednoj sjednici Doma naroda prilikom usvajanja Zakona predložila opozicija, nije usvojen.

Izvor: N1

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu