Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Čarape iz Srbije osvajaju svijet

NOVI SAD – Srbija je prošle godine izvezla čarapa u vrijednosti 200 miliona dolara, čime je postala treći proizvođač čarapa u svijetu, kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odjeće, kože i obuće Privredne komore Srbije.

Objavljeno

 


Inače, tekstilna industrija Srbije naglo se uzdiže, proizvodnja odjeće za godinu dana povećana je oko 33 odsto, a ukupan izvoz, većinom na evropska tržišta, prošle godine dosegnuo je vrijednost od oko milijardu dolara. U Evropi najviše se prodaju srpsko rublje i čarape, a krenuo je i plasman odijela, piše novosadski list „Dnevnik“. Za veliki rast srpske tekstilne industrije zaslužni su, prije svega, inostrani ulagači, koji su otvorili brojne fabrike, na primjer u Apatinu, Rumi, Nišu ili pokraj Vranja, a vlasnici su uglavnom Italijani i Turci.  „U proizvodnji dominiraju italijanske i njemačke kompanije sa svojim pogonima u našoj državi“, objašnjava Vasiljević. Najveći izvoznici prošle godine bili su „Valy“, proizvođač čarapa iz Valjeva, s oko 100 miliona dolara izvoza, somborski „Fiorano“, koji je izvezao rublja u vrijednosti od 44 miliona dolara, te niški „Benetton“ s oko 37 miliona dolara plasmana raznih odjevnih predmeta. Trenutno u Srbiji radi 620 kompanija, uglavnom manjih, koje se bave proizvodnjom majica, čarapa, rublja, te manjih odjevnih predmeta, kao i 930 pogona za proizvodnju hlača, košulja, majica, kaputa.  Od toga 80 odsto su male kompanije, a 20 odsto pogoni s više od 120 zaposlenih. Sve više radnika u tekstilnoj industriji i dobri proizvodi pridonijeli su da Srbija lani zauzme 18. mjesto na popisu snabdjevača EU tekstilom, što je veliki napredak, jer je ta zemlje 2000. bila na 192. mjestu svih dobavljača u svijetu, a 2005. je bila na 32. mjestu, što znači da se za deset godina uspjela popeti 14 mjesta, i polako se vraća na poziciju koju je bivša Jugoslavija imala na tekstilnom tržištu Evrope. Vasiljević kaže da srpskim tekstilnim kompanijama danas nije lako pronaći partnere u inostranstvu, jer su prestali postojati bivši „Jugoeksport“ i „Genex“, koji su se bavili upravo tim poslom. „PKS će sredinom ove godine otvoriti predstavništva u zemljama koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri i radićemo na povezivanju naših proizvođača s kupcima“, objasnio je Vasiljević.

Izvor: Dnevnik

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu