Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Lošiji proizvodi za novije države članice

HRVATSKA – Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je prijedlog hrvatske evroparlamentarke Biljane Borzan da se problem različite kvalitete naizgled istih proizvoda u novijim i starijim državama EU članicama uvrsti u Strategiju jedinstvenog tržišta.

Objavljeno

 


Velika je to pobjeda za novije članice EU, jer je do sada većina iz zapadnih država odbijala takve amandmane, odbacujući mogućnost da takav problem uopšte postoji.

Provodiće se istraživanje za upoređivanje proizvoda

Ukazali su na to da je više od trećine proizvoda slabije kvalitete u novijim državama članicama, nego u starijim. Istraživanje je pokazalo i da se u istim tvornicama namjerno odvajaju lošiji proizvodi kako bi se poslali u novije države članice. Isto tako, čak je 14 od 24 testirana proizvoda bilo skuplje upravo u mlađim članicama.

Primjer su dali i za deterdžente, ukazujući na to da onaj za njemačko tržište slabije miriše, ali ne zato jer Nijemci tako više vole, već zato što je slabiji. Dokazano plaćamo skuplje, a dobijamo slabiju kvalitetu.

Ono što je svakako zanimljivo za potrošače, je da će se provoditi istraživanje u saradnji s Hrvatskom agencijom za hranu. Upoređivaće se proizvodi iz Hrvatske i Njemačke, a upravo će hrvatski potrošači imati priliku odrediti koji proizvodi će se testirati. Naime, provest će se telefonska anketa na slučajnom uzorku.

Još je 2011. godine slovačka Agencija za zaštitu potrošača objavila istraživanje koje je pokazalo kako proizvodi koji se prodaju na policama starijih i novijih država članica imaju značajne razlike u kvaliteti. Evropska komisija sufinancirala je to istraživanje, ali već godinama ignoriše njegove rezultate.

 

Reklama

Izvor: Agroklub

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu