Connect with us

PRAVO

Hrvatska se po pitanju duhanskih proizvoda mora uskladiti s Evropom

ZAGREB – Hrvatska se, kao i sve ostale članice Unije do 20. maja, a to je za par dana – po pitanju duhanskih proizvoda mora uskladiti s Evropom.

Objavljeno

 


Iz resornog ministarstva opravdavaju se analizom stručnih Vladinih tijela – i nadaju se da će im Evropa progledati kroz prste i pomaknuti rokove, bez naplate novčanih kazni.

Hrvatskoj je ostalo još pet dana da se Zakon o duhanu, uskladi s evropskim. ‘Trenutno je na razmatranju stručnih vladinih tijela i vjerujem da će se uskoro naći na dnevnom redu sjednice Vlade RH. Najvjerojatnije ćemo malo morati pomaknuti taj rok u našem slučaju. Hoćemo li snositi sankcije? Teško bi to iko sada mogao odgovorno kazati, znate to zavisi od EU’, rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravlja.

Opozicija je sigurna da se rokovi neće ispoštovati ali i da Evropa neće tolerisati kašnjenje. ‘Mađarska je bila nedavno kažnjena sa kaznom od 15 hiljada evra za svaki dan kašnjenja donošenja zakona, vjerujem da će Evropska komisija po pitanju ovog zakona biti jako rigorozna’, rekao jeSiniša Varga, bivši ministra zdravlja.

Rigorozna je i Direktiva. Propisuje da dvije trećine na kutiji zauzimaju upozorenja i slike, zabranjuje sve dodane okuse, osim mentola, koji će biti izbačen do 2020.godine.

Cilj je smanjiti broj pušača, posebno novih pušaća, jer samo u dvije minute, u svijetu će od posljedica pušenje umrijeti 15 osoba. Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije oko 600 hiljada nepušača godišnje umre od posljedice pasivnog pušenja.

Izvor: Dnevnik.hr

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu