Hrvatska se po pitanju duhanskih proizvoda mora uskladiti s Evropom

0

Iz resornog ministarstva opravdavaju se analizom stručnih Vladinih tijela – i nadaju se da će im Evropa progledati kroz prste i pomaknuti rokove, bez naplate novčanih kazni.

Hrvatskoj je ostalo još pet dana da se Zakon o duhanu, uskladi s evropskim. ‘Trenutno je na razmatranju stručnih vladinih tijela i vjerujem da će se uskoro naći na dnevnom redu sjednice Vlade RH. Najvjerojatnije ćemo malo morati pomaknuti taj rok u našem slučaju. Hoćemo li snositi sankcije? Teško bi to iko sada mogao odgovorno kazati, znate to zavisi od EU’, rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravlja.

Opozicija je sigurna da se rokovi neće ispoštovati ali i da Evropa neće tolerisati kašnjenje. ‘Mađarska je bila nedavno kažnjena sa kaznom od 15 hiljada evra za svaki dan kašnjenja donošenja zakona, vjerujem da će Evropska komisija po pitanju ovog zakona biti jako rigorozna’, rekao jeSiniša Varga, bivši ministra zdravlja.

Rigorozna je i Direktiva. Propisuje da dvije trećine na kutiji zauzimaju upozorenja i slike, zabranjuje sve dodane okuse, osim mentola, koji će biti izbačen do 2020.godine.

Cilj je smanjiti broj pušača, posebno novih pušaća, jer samo u dvije minute, u svijetu će od posljedica pušenje umrijeti 15 osoba. Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije oko 600 hiljada nepušača godišnje umre od posljedice pasivnog pušenja.

Izvor: Dnevnik.hr