Drljača: Zakon o uvezivanju staža za 25 000 radnika u maju pred vladom

0

Nakon prekjučerašnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj je razmatran prednacrt ovog zakona, poslodavci i sindikati uložili su oko 15 amandmana, koje će Ministarstvo sagledati te pokušati ugraditi u rješenje.

– Dobrim dijelom prihvaćen je ovaj naš tekst. Suština je da proširimo broj ljudi kojima će se izmirivati radni staž. Uslov je da su privredna društva isplaćivala minimalac i da se svaka osoba koje ispunjava treba izjasniti je li saglasna da mu se obračunava po minimalnoj osnovi – rekao je Drljača.

Istakao je da će povlašten status neminovno dobiti zdravstvo, željeznice, rudnici i općine, kao važne strukture od značaja za FBiH.

– Uslov je, naravno, da svako preduzeće krene u restrukturiranje ili predstečajni postupak. Mi ćemo tražiti ubrzanje procedura, odnosno nešto kraće rokove javne rasprave kako bismo ubrzali donošenje samog zakona – naglasio je Drljača.

Prema izračunu Ministarstva, u FBiH je potrebno uvezati 3,9 miliona mjeseci neuvezanog radnog staža, za šta će u narednim decenijama redovno biti izdvajana sredstva. Ukupni iznos je 452 miliona KM.

Najveći iznos trebat će se uplatiti u godini usvajanja ovog zakona, a riječ je o oko 50 miliona KM. U godinama koje slijede iznosi će biti znatno manji.

 

Izvor: Avaz