Connect with us

PRAVO

Drljača: Zakon o uvezivanju staža za 25 000 radnika u maju pred vladom

Jedan od sistemskih zakona koji bi, s jedne strane, trebao uvezati staž za oko 25.000 radnika u FBiH, a s druge stabilizirati Zavod PIO/MIO, a koji je težak 50 miliona KM, Federalnoj vladi bit će upućen u maju, potvrdio je za „Avaz“ predlagač zakona i ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača (SBB).

Objavljeno

 


Nakon prekjučerašnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj je razmatran prednacrt ovog zakona, poslodavci i sindikati uložili su oko 15 amandmana, koje će Ministarstvo sagledati te pokušati ugraditi u rješenje.

– Dobrim dijelom prihvaćen je ovaj naš tekst. Suština je da proširimo broj ljudi kojima će se izmirivati radni staž. Uslov je da su privredna društva isplaćivala minimalac i da se svaka osoba koje ispunjava treba izjasniti je li saglasna da mu se obračunava po minimalnoj osnovi – rekao je Drljača.

Istakao je da će povlašten status neminovno dobiti zdravstvo, željeznice, rudnici i općine, kao važne strukture od značaja za FBiH.

– Uslov je, naravno, da svako preduzeće krene u restrukturiranje ili predstečajni postupak. Mi ćemo tražiti ubrzanje procedura, odnosno nešto kraće rokove javne rasprave kako bismo ubrzali donošenje samog zakona – naglasio je Drljača.

Prema izračunu Ministarstva, u FBiH je potrebno uvezati 3,9 miliona mjeseci neuvezanog radnog staža, za šta će u narednim decenijama redovno biti izdvajana sredstva. Ukupni iznos je 452 miliona KM.

Najveći iznos trebat će se uplatiti u godini usvajanja ovog zakona, a riječ je o oko 50 miliona KM. U godinama koje slijede iznosi će biti znatno manji.

Reklama

 

Izvor: Avaz

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu