Connect with us

PRAVO

Putin potpisao zakon o „dalekoistočnom hektaru“

Predsjednik Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se državljanima Rusije daje pravo da koriste po jedan hektar državne zemlje u Dalekoistočnom federalnom okrugu.

Objavljeno

 


Odgovarajući dokument je objavljen na službenim stranicama za pravne informacije Vlade Rusije u ponedjeljak.

Državljani Rusije na taj način stječu pravo da besplatno koriste jedan hektar zemlje na Dalekom istoku: u Jakutiji, u Kamčatskom, Primorskom, Habarovskom kraju, u Amurskoj, Magadanskoj, Sahalinskoj oblasti, a također i u Židovskoj autonomnoj oblasti i Čukotskom autonomnom okrugu. Zemlja na koju treće osobe nemaju prava ponuđena je na korištenje na pet godina.

Ako se korisnik te zemlje pokaže uspješnim, bit će mu dozvoljeno da je nakon pet godina iznajmi ili otkupi. Ako se zemlja ne bude koristila, bit će oduzeta. Korisnik se može baviti bilo kojom vrstom legalne djelatnosti, a bit će dužan kroz godinu dana obavijestiti ovlaštene organe koju je djelatnost izabrao i kroz tri godine podnijeti deklaraciju o korištenju.

Prva faza podjele dalekoističnih hektara će početi 1. lipnja 2016. Do 1. veljače 2017. zemlju će dobivati samo oni državljani Rusije koji su registrirani na teritoriju odgovarajućeg subjekta RF, a nakon tog datuma i svi ostali državljani, neovisno o prijavljenom mjestu boravka.

Državno zemljište na Dalekom istoku obuhvaća 614 milijuna hektara tla pogodnog za poljoprivredu, lov, šumarstvo i poduzetništvo.

 

Reklama

Izvor: Russia Beyond The Headlines

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu