Putin potpisao zakon o „dalekoistočnom hektaru“

0

Odgovarajući dokument je objavljen na službenim stranicama za pravne informacije Vlade Rusije u ponedjeljak.

Državljani Rusije na taj način stječu pravo da besplatno koriste jedan hektar zemlje na Dalekom istoku: u Jakutiji, u Kamčatskom, Primorskom, Habarovskom kraju, u Amurskoj, Magadanskoj, Sahalinskoj oblasti, a također i u Židovskoj autonomnoj oblasti i Čukotskom autonomnom okrugu. Zemlja na koju treće osobe nemaju prava ponuđena je na korištenje na pet godina.

Ako se korisnik te zemlje pokaže uspješnim, bit će mu dozvoljeno da je nakon pet godina iznajmi ili otkupi. Ako se zemlja ne bude koristila, bit će oduzeta. Korisnik se može baviti bilo kojom vrstom legalne djelatnosti, a bit će dužan kroz godinu dana obavijestiti ovlaštene organe koju je djelatnost izabrao i kroz tri godine podnijeti deklaraciju o korištenju.

Prva faza podjele dalekoističnih hektara će početi 1. lipnja 2016. Do 1. veljače 2017. zemlju će dobivati samo oni državljani Rusije koji su registrirani na teritoriju odgovarajućeg subjekta RF, a nakon tog datuma i svi ostali državljani, neovisno o prijavljenom mjestu boravka.

Državno zemljište na Dalekom istoku obuhvaća 614 milijuna hektara tla pogodnog za poljoprivredu, lov, šumarstvo i poduzetništvo.

 

Izvor: Russia Beyond The Headlines