Dug zdravstva na meti poreznika

0

Potvrdili su ovo iz Poreske uprave RS te dodali da, u skladu sa ranijom odlukom Vlade RS, neće blokirati račune domova zdravlja do kraja ovog mjeseca, ali da poslije ovog roka kreću prinudne mjere naplate.

– Nakon 31. maja preduzećemo mjere prinudne naplate kod svih zdravstvenih ustanova koje imaju dospjele, a neizmirene poreske obaveze, ukoliko Vlada RS ne donese drugačiju odluku – rekli su iz Poreske uprave RS.

Dodaju da su u postupku prinudne naplate u toku aprila skinuli sa računa Doma zdravlja „Vaso Pelagić“ Čajniče 5.637 maraka, Doma zdravlja Novo Goražde 10.913, te Doma zdravlja Han Pijesak 15.899 KM.

Zaključkom Vlade RS od 26. aprila donesena je odluka o davanju saglasnosti za zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja RS kako bi, između ostalog, bile izmirene i obaveze prema zdravstvenim ustanovama i poboljšalo njihovo funkcionisanje – kažu u Poreskoj upravi.

Direktor Doma zdravlja Han Pijesak Milan Borovina poručuje da ih od ponovne blokade može spasti samo novac koji bi lokalna zajednica trebalo da dobije na ime rente za šume od Šumskog gazdinstva „Visočnik“.

– Šumsko gazdinstvo duguje opštini više od milion maraka, a očekujemo da će naš dom zdravlja od tog novca dobiti 130.000 KM. Sve je već odobreno, samo se čeka sjednica Skupštine, koja je zakazana za petak – rekao je Borovina.

Dodao je da bi im taj novac mnogo značio, jer bi konačno mogli da izmire dugovanja prema dobavljačima i Bolnici „Kasindo“ u Istočnom Sarajevu, te za reagense, lijekove i medicinski materijal.

Direktor Doma zdravlja Novo Goražde Jelena Gavrilović priznaje da muku muče sa dugovanjima.

– Poreska uprava je nakon deblokade računa skinula tranšu koju je Fond zdravstvenog osiguranja RS uplatio za april, i odmah poslala novu blokadu na 11.000 KM. To je bukvalno začarani krug iz kojeg se ne može izaći bez neke intervencije – ističe Gavrilovićeva.

Iako su, kako kaže, uveli mjere štednje i smanjili broj zaposlenih na 11, i dalje su u finansijskoj dubiozi.

Slične probleme ima i Dom zdravlja „Vaso Pelagić“ Čajniče čiji direktor Dragan Skoko ističe da od redovne tranše iz Fonda mogu da isplate samo neto plate, dok se dug za doprinose gomila.

– Skupili smo nešto novca da platimo neke doprinose, a imamo dugovanja i prema dobavljačima za lijekove i sanitetski materijal. Imamo razumijevanja za Fond, loša je naplata doprinosa, pa dijelimo istu sudbinu – kaže Skoko.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da će problem ovih domova zdravlja predstaviti Vladi RS kako bi pronašli rješenje.

– Kao i do sada, naći ćemo rješenje, s tim da ćemo sigurno odgovornost za neplaćanje poreza i doprinosa staviti u prvi plan – istakao je Bogdanić.

Fond zdravstvenog osiguranja RS ranije je, osim redovnih mjesečnih tranši, uplatio ovim domovima zdravlja i dodatna sredstva, i to Novom Goraždu i Han Pijesku po 50.000 KM, a Čajniču 70.000 KM.

Problemi su, i pored toga, na duži rok ostali neriješeni.

Vozilo
Jelena Gavrilović kaže da je račun Doma zdravlja Novo Goražde bio blokiran po sudskim rješenjima još od jula 2015. godine.

– Uspjeli smo, u saradnji sa povjeriocima i sudom, da deblokiramo račun da bismo registrovali sanitetsko vozilo. Imamo dva neregistrovana, a trećem ističe registracija ovog mjeseca. Ako u ovom kratkom roku ne stigne tranša, očekujemo reakciju Poreske uprave ili novu tužbu, tako da će propasti naša akcija da sačuvamo vozila – rekla je Gavrilovićeva.

Prinudne naplate u aprilu
Dom zdravlja „Vaso Pelagić“ Čajniče – 5.637 KM
Dom zdravlja Novo Goražde – 10.913 KM
Dom zdravlja Han Pijesak – 15.899 KM

 

Izvor: Glas Srpske