Connect with us

FINANSIJE

Dug zdravstva na meti poreznika

ISTOČNO SARAJEVO – Računi domova zdravlja u Han Pijesku, Čajniču i Novom Goraždu mogli bi da budu ponovo blokirani ako do kraja maja ne izmire dugovanja za poreze i doprinose.

Objavljeno

 


Izvor:

Potvrdili su ovo iz Poreske uprave RS te dodali da, u skladu sa ranijom odlukom Vlade RS, neće blokirati račune domova zdravlja do kraja ovog mjeseca, ali da poslije ovog roka kreću prinudne mjere naplate.

– Nakon 31. maja preduzećemo mjere prinudne naplate kod svih zdravstvenih ustanova koje imaju dospjele, a neizmirene poreske obaveze, ukoliko Vlada RS ne donese drugačiju odluku – rekli su iz Poreske uprave RS.

Dodaju da su u postupku prinudne naplate u toku aprila skinuli sa računa Doma zdravlja „Vaso Pelagić“ Čajniče 5.637 maraka, Doma zdravlja Novo Goražde 10.913, te Doma zdravlja Han Pijesak 15.899 KM.

Zaključkom Vlade RS od 26. aprila donesena je odluka o davanju saglasnosti za zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja RS kako bi, između ostalog, bile izmirene i obaveze prema zdravstvenim ustanovama i poboljšalo njihovo funkcionisanje – kažu u Poreskoj upravi.

Direktor Doma zdravlja Han Pijesak Milan Borovina poručuje da ih od ponovne blokade može spasti samo novac koji bi lokalna zajednica trebalo da dobije na ime rente za šume od Šumskog gazdinstva „Visočnik“.

– Šumsko gazdinstvo duguje opštini više od milion maraka, a očekujemo da će naš dom zdravlja od tog novca dobiti 130.000 KM. Sve je već odobreno, samo se čeka sjednica Skupštine, koja je zakazana za petak – rekao je Borovina.

Reklama

Dodao je da bi im taj novac mnogo značio, jer bi konačno mogli da izmire dugovanja prema dobavljačima i Bolnici „Kasindo“ u Istočnom Sarajevu, te za reagense, lijekove i medicinski materijal.

Direktor Doma zdravlja Novo Goražde Jelena Gavrilović priznaje da muku muče sa dugovanjima.

– Poreska uprava je nakon deblokade računa skinula tranšu koju je Fond zdravstvenog osiguranja RS uplatio za april, i odmah poslala novu blokadu na 11.000 KM. To je bukvalno začarani krug iz kojeg se ne može izaći bez neke intervencije – ističe Gavrilovićeva.

Iako su, kako kaže, uveli mjere štednje i smanjili broj zaposlenih na 11, i dalje su u finansijskoj dubiozi.

Slične probleme ima i Dom zdravlja „Vaso Pelagić“ Čajniče čiji direktor Dragan Skoko ističe da od redovne tranše iz Fonda mogu da isplate samo neto plate, dok se dug za doprinose gomila.

– Skupili smo nešto novca da platimo neke doprinose, a imamo dugovanja i prema dobavljačima za lijekove i sanitetski materijal. Imamo razumijevanja za Fond, loša je naplata doprinosa, pa dijelimo istu sudbinu – kaže Skoko.

Reklama

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da će problem ovih domova zdravlja predstaviti Vladi RS kako bi pronašli rješenje.

– Kao i do sada, naći ćemo rješenje, s tim da ćemo sigurno odgovornost za neplaćanje poreza i doprinosa staviti u prvi plan – istakao je Bogdanić.

Fond zdravstvenog osiguranja RS ranije je, osim redovnih mjesečnih tranši, uplatio ovim domovima zdravlja i dodatna sredstva, i to Novom Goraždu i Han Pijesku po 50.000 KM, a Čajniču 70.000 KM.

Problemi su, i pored toga, na duži rok ostali neriješeni.

Vozilo
Jelena Gavrilović kaže da je račun Doma zdravlja Novo Goražde bio blokiran po sudskim rješenjima još od jula 2015. godine.

– Uspjeli smo, u saradnji sa povjeriocima i sudom, da deblokiramo račun da bismo registrovali sanitetsko vozilo. Imamo dva neregistrovana, a trećem ističe registracija ovog mjeseca. Ako u ovom kratkom roku ne stigne tranša, očekujemo reakciju Poreske uprave ili novu tužbu, tako da će propasti naša akcija da sačuvamo vozila – rekla je Gavrilovićeva.

Reklama

Prinudne naplate u aprilu
Dom zdravlja „Vaso Pelagić“ Čajniče – 5.637 KM
Dom zdravlja Novo Goražde – 10.913 KM
Dom zdravlja Han Pijesak – 15.899 KM

 

Izvor: Glas Srpske

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Vlada Srpske će sutra saopštiti iznos najniže plate

Objavljeno

 

Od

Vlada Republike Srpske saopštiće u četvrtak koliko će iznositi najniža plata za 2024. godinu. To neće biti 1.050, ali ni 750 maraka, rekao je premijer Srpske Radovan Višković i najavio da će pomoći privrednicima koji dokažu da trpe štetu zbog njihove odluke u vezi povećanja minimalca.

On je ranije pozivao poslodavce i sindikat i dao im rok do kraja godine da se dogovore u vezi sa iznosom najniže plate za iduću godinu, a šanse za takvo nešto su ravne nuli.

Nećemo čekati dalje. Na sjednici Vlade Srpske u četvrtak donijećemo odluku o najnižoj plati. Imao sam želju da to urade socijalni partneri, kojima je to i posao. Očigledno je lakše da to oni ne urade, jer će onda imati razloga da napadaju Vladu. Navikli smo na to. Napadaće – poručio je Višković.

Naveo je da rješenje Vlade o pitanju najniže plate neće biti ni jedno ni drugo koje se spominjalo u javnosti, odnosno poslodavci traže da to bude 750 KM, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je zagovarao iznos od 1.050 maraka.

Na pitanje da li će minimalac biti neka sredina između tih prijedloga, Višković je naveo da se može tako reći.

Imaćemo i obrazloženje za taj iznos minimalca. Imamo spremnu odluku i ona će biti poznata u četvrtak. I ta odluka će biti dakle na snazi od 1. januara iduće godine – poručio je Višković, koji nije želio da otkriva koji će to iznos najniže plate biti koji će donijeti republička Vlada.

Reklama

Osvrnuo se i na to da je više puta socijalne partnere pozivao da se dogovore o iznosu najniže plate i da će njihov dogovor Vlada Srpske podržati te da neće biti remetilački faktor.

Očigledno ne žele. I to treba da bude poruka građanima i radnicima. Ne mogu oni da peru prljav veš preko premijera i Vlade, ali pokušaće to da rade. Pratimo regiju i okruženje po ovim parametrima i zadržaćemo taj odnos – poručio je Višković.

Premijer Srpske je i na jučerašnjem sastanku sa ministrima razgovarao o temi najniže plate.

Želio sam da čujem i njihov stav, da podijelimo sve informacije koje ima bilo ko od njih u datom trenutku, odnosno da dođemo do nekog rješenja koje će biti najbolje i za jedne i druge. Vjerovatno će biti nezadovoljni i jedni i drugi. Ali mi moramo računati i da zadržimo radnike – poručio je Višković za Glas Srpske.

Naglasio je i da sa druge strane Vlada Srpske ne može samo zastupati stav „dajte vi plate“.

Možemo reći i da minimalac bude 2.000 KM, ali ako neko to ne može platiti, to će biti najveća šteta za radnike, jer će ostati bez posla. Moramo voditi računa da se ne svrstavamo na stranu ni jednih ni drugih nego da na osnovu činjenica, pokazatelja te realnih procjena dođemo do tog iznosa. Tako da ćemo to uraditi i sada – poručio je Višković.

Reklama

Navodi i da će vjerovatno odlukom Vlade Srpske o iznosu najniže plate biti pogođeni određen broj radnika i privrednika.

Pratićemo i analizirati i tražiti najbolji trenutak da im se pomogne. Ne može 290.000 radnika biti talac neke djelatnosti koje zaista imaju problema. Dakle ako naša odluka bude neke djelatnosti pogodila, onda ćemo im pomoći. Naravno sve to će morati dokumentovati, dokazati i potkrijepiti činjenicama – zaključio je Višković i dodao da ne može neko samo reći da ima problem zbog rasta minimalca u Srpskoj, već da će to morati i da dokaže.

Nastavite čitati

U trendu