Protivnici „Breksita“: Funta će jako pasti

0

Ako Britanci na referendumu, za mjesec dana, odluče da napuste EU, to bi moglo imati nesagledive dugoročne političke posljedice za cijeli kontinent, a kratkoročne posljedice bi najviše bile vidljive na finansijskim tržištima.

„Logična posljedica“ odluke o izlasku iz EU bila bi naglo slabljenje britanske funte /po nekim procjenama 15 do 20 odsto u odnosu na američki dolar/.

Panika bi, tvrde ove institucije, dovela i do naglih promjena kursa ostalih valuta i promjene cijena na većini finansijskih tržišta.

Odlazak Britanije bi odmah doveo do pitanja: „Koja zemlja je iduća za izlazak iz EU?“, što bi izazvalo novi talas nepovjerenja u evro, koji bi naglo oslabio.

Posljednjih mjeseci investitori su zbog rizika od „Breksita“ masovno prodavali funtu, što nije bio slučaj sa evrom. To znači da bi evro mogao oslabiti u istoj ili čak većoj mjeri nego funta.

Finansijske institucije unutar EU i SAD, koje se protive izlasku Britanije iz Unije, tvrde da bi se kapital iz Britanije počeo „seliti“ u američki dolar i švajcarski franak.

Zbog relativno male količine franaka u opticaju u odnosu na ogromnu količinu evra i američkih dolara koji cirkulišu na globalnim finansijskim tržištima, količina franaka po trenutnom tečaju vrlo vjerovatno ne bi mogla zadovoljiti veliku potražnju.

Dio potencijalih kupaca bi, radi velikog povjerenja u sigurnost švajcarskog finansijskog sistema, bio spreman da plati franak mnogo više nego što vrijedi danas, što bi dovelo do naglog jačanja švajcarske valute.

Izlazak Britanije iz EU doveo bi i do velike rasprodaje dionica širom Evrope, te do naglog skoka cijene zlata.

Analitičari „Admiral marketsa“ smatraju da je vjerovatnoća „Breksita“ relativno mala, te da će se većina glasača odlučiti za ostanak u EU.

U tom slučaju, reakcija na finansijskim tržištima biće mnogo manja. Evro, franak i dolar vjerovatno neće imati mnogo veće oscilacije od uobičajenih, dok bi funta mogla početi da jača.

 

Izvor: Srna