EK traži do 11. maja zakon o sudovima!

0

Delegacija BiH, predvođena Nezirom Pivićem, zamjenikom ministra pravde BiH te predsjedavajućim Podgrupe za pravosuđe u okviru Strukturalnog dijaloga, boravila je u proteklim danima u Briselu kao vid priprema za naredni sastanak na visokom nivou.

Pivić nam je potvrdio ovu informaciju, kazavši da se u Briselu sastao s Kristijanom Danijelsonom (Christian Danielsson), generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje, koji i predsjedava Strukturalnim dijalogom o pravosuđu BiH.

– Praktično je dogovoreno mnogo stvari u vezi s reformom pravosuđa, kao što je izdvajanje Apelacionog odjeljenja Suda BiH u samostalni apelacioni sud BiH. Iskreno se nadam da ćemo na sljedećim pregovorima postići dogovor i o preostalim pitanjima, kao što su nadležnost tih sudova. Time bismo završili reformu Suda BiH te bismo se mogli u potpunosti okrenuti reformi Tužilaštva, VSTV-a i drugih institucija, te tako zaokružiti reformu pravosuđa na državnom nivou – rekao nam je Pivić.

On je kazao da se sastao i sa saradnicima komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana (Johannes Hahn) te izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Danom Predom (Cristian).

– Razgovarali smo o tome da je važno osigurati pravnu i finansijsku sigurnost pravosudnim organima BiH i stvoriti ambijent u kojem se nosioci pravosudnih funkcija biraju, a poslije i rade, nezavisno i nepristrasno. Isto važi i za državne službenike. Kroz reformu javnog sektora mora se stvoriti okuženje u kojima svaki od njih radi stručno i profesionalno isključivo za interese države – istakao je Pivić.