Connect with us

PRAVO

EK traži do 11. maja zakon o sudovima!

Evropska komisija zatražila je približavanje stavova između predstavnika entiteta i države kako bi već na predstojećem sastanku Strukturalnog dijaloga o pravosuđu na ministarskom nivou, zakazanom za 11. maj, bio utvrđen novi zakon o sudovima kojim bi se formirao apelacioni sud na državnom nivou te precizirala nadležnost Suda BiH.

Objavljeno

 


Delegacija BiH, predvođena Nezirom Pivićem, zamjenikom ministra pravde BiH te predsjedavajućim Podgrupe za pravosuđe u okviru Strukturalnog dijaloga, boravila je u proteklim danima u Briselu kao vid priprema za naredni sastanak na visokom nivou.

Pivić nam je potvrdio ovu informaciju, kazavši da se u Briselu sastao s Kristijanom Danijelsonom (Christian Danielsson), generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje, koji i predsjedava Strukturalnim dijalogom o pravosuđu BiH.

– Praktično je dogovoreno mnogo stvari u vezi s reformom pravosuđa, kao što je izdvajanje Apelacionog odjeljenja Suda BiH u samostalni apelacioni sud BiH. Iskreno se nadam da ćemo na sljedećim pregovorima postići dogovor i o preostalim pitanjima, kao što su nadležnost tih sudova. Time bismo završili reformu Suda BiH te bismo se mogli u potpunosti okrenuti reformi Tužilaštva, VSTV-a i drugih institucija, te tako zaokružiti reformu pravosuđa na državnom nivou – rekao nam je Pivić.

On je kazao da se sastao i sa saradnicima komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana (Johannes Hahn) te izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Danom Predom (Cristian).

– Razgovarali smo o tome da je važno osigurati pravnu i finansijsku sigurnost pravosudnim organima BiH i stvoriti ambijent u kojem se nosioci pravosudnih funkcija biraju, a poslije i rade, nezavisno i nepristrasno. Isto važi i za državne službenike. Kroz reformu javnog sektora mora se stvoriti okuženje u kojima svaki od njih radi stručno i profesionalno isključivo za interese države – istakao je Pivić.

 

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu